Bilder från en butiks kameraövervakning i Olofströms kommun visar när de dömda mannen och kvinnan följer efter en äldre kvinna och sedan själ hennes guldhalsband. Foto: Från Polisens förundersökning

Rånligan slet guldhalsband av äldre på stan

Uppdaterad
Publicerad

En stöldliga på tre personer ryckte guldhalsband från äldre på olika platser i södra Sverige. Nu döms de tre för grov stöld, och straffen innefattar flera års fängelse, medan en av dem även blir utvisad.

Under torsdagen kom domen mot två män och en kvinna som under 2023 tillsammans åkte runt på olika platser i Kalmar, Kronoberg, Skåne och Blekinges län och rev bort äldre personers guldhalsband med våld.

Kvinnan, som är i 30-årsåldern, döms till två och ett halvt års fängelse. En man, 32 år gammal, fick fyra års fängelse, och en annan man, 42 år gammal, fick fem år fängelse och utvisning från Sverige.

De flesta av offren var över 80 år

Den sistnämnde mannen hade tidigare dömts till ett år och två månaders fängelse för stöld från äldre.

De dömda personerna ska dessutom betala skadestånd på totalt 156 808 kronor. De flesta som drabbades är mer än 80 år gamla.

Här har rånen skett

De dömda har stulit från äldre i Nybro, Emmaboda, Växjö kommun, Olofström, Malmö och Halmstads kommun.

Samtliga dömda personer förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.