Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Jonas Lööf, verksamhetsledare vid Miljöfordon Sverige, om projektet att få fler laddplatser för elbilar på landsbygden. Foto: SVT, TT

Vill se över tusen nya laddpunkter i Glasriket och Kalmar län om två år

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Miljöfordon Sverige har i en egen inventering kartlagt var i Kalmar län och det så kallade Glasriket det är som mest nödvändigt att få upp nya laddplatser för elbilar. Fokus har legat på landsbygden och minst 200 nya lokaliseringar med 5-6 laddpunkter per lokalisering vill föreningen nu få till.

Det har sedan länge varit glest mellan laddstolparna i Kalmar län och Glasriket. Men nu ska det bli ändring på det, för inom kort kan det börja att byggas ett nätverk av laddmöjligheter.

Pengarna som ska användas till projektet kommer från Klimatklivet, som lyder under Naturvårdsverket. Bidrag därifrån ges till 100 procent av grundinvesteringen i ny laddinstratuktur.

Klimatet – Val 2022

Jonas Lööf är verksamhetsledare vid Miljöfordon Sverige och en av dem som jobbar för att det ska bli verkligt.

– Det här är en idé från oss själva, regionen och från intresserade kommuner och företag. Vår inventering visar på 200 intressanta lokaliseringar och vi har kompletterat den undersökningen med ytterligare 150 uttag. Och vi räknar med minst 5 till 6 laddpunkter på varje ort.

Pengar från Klimatklivet

Stödet från Klimatklivet kan sökas fram till den sjunde juni. När pengarna betalas ut är det bara att börja att gräva.

Miljöfordon Sverige är en förening som arbetar för en ökad introduktion av miljöfordon i landet och finansieras av bidrag från statliga myndigheter, medlemmar och kommuner. Huvudkontoret finns i Växjö och Jonas Lööf är en av de drivande bakom satsningen på nya laddplatser.

– När man tittar på landsbygden och det fokus vi har så vill jag säga att det är ett helt unikt projekt i hela landet.

Laddpunkterna kommer att vara så kallade destinationsladdare med en effekt på 10 kwh, och lite beroende på hur många bilar som laddar samtidigt kan effekten bli 22 kwh.

Vad är en laddplats och laddpunkt?

• En laddplats är en speciell plats där man ansluter sin elbil eller laddhybrid.

• På en laddplats kan det finnas flera laddpunkter. Finns det två laddpunkter på laddplatsen kan två bilar laddas åt gången.

• Själva laddaren sitter i bilen och det är den som avgör hur mycket ström som bilen kan ta emot.

• Det finns både så kallade destinationsladdare där man står en längre tid för att ladda fullt och snabbladdare för rena elbilar som snabbt behöver ny energi.

• En destinationsladdare levererar kanske 7 kwh växelström medans en snabbladdare laddar med 50 kwh likström där batteriet laddas till 80 procent på mindre än en timme finns även laddare med 150 kwh. Dessa typer av laddare kan bara rena elbilar nyttja.

Det här är Miljöfordon Sverige

• Miljöfordon Sverige startade 2002 och är en förening som jobbar för en ökad introduktion av miljöfordon, introduktion av grön energi och en mer effektiv användning av fordon och transporter.

• Finansiering av föreningens verksamhet sker genom projektbidrag från staten, Trafikverket, Energimyndigheten, Naturvårdsverket, medlemmar, kommuner m.m.

• Medlemmar är engagerade företag såsom bilåterförsäljare, biluthyrare, däckföretag, bränslebolag, rallyförare, transportföretag, kommuner, landsting, Energikontor Sydost, och privatpersoner med stort miljö- och bilintresse.

Källa: Miljöfordon Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatet – Val 2022

Mer i ämnet