Brandområdet uppskattas nu till cirka 30 hektar men branden ska vara under kontroll. Foto: Karin Ahlgren

Skogsbrand i Kristdala omringad

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsmorgonen uppgav räddningstjänsten att branden utanför Kristdala i Oskarshamns kommun nu är omringad och brandområdet uppskattas till runt 30 hektar.

Under måndagsnatten har det varit ett 10-tal brandmän som jobbat med att släcka branden men under tisdagen går räddningstjänsten åter upp i bemanning och man räknar med att vara 30 brandmän på plats. Men trots att räddningstjänsten varit tvungna att kalla in extra folk är de vid gott mod.

– Om vi får en bra hantering under dagen så kan vi sedan lämna över till markägarna under onsdagen men efter det kommer branden att hålla på i ett par dagar till, säger Ingemar Idh, räddningschef i beredskap.

Oskarshamn

Branden spred sig under måndagen

Under måndagskvällen meddelade räddningstjänsten att brandområdet nu uppskattas till cirka 30 hektar och att det alltså ökade under dagen.

– Det har blåst kraftigt, det leder till att branden lätt sprider sig, säger räddningschefen Ingemar Idh.

Under måndagen arbetade räddningstjänsten med att att slå en ring med vattenförsörjning kring brandområdet. Något man nu lyckats med vilket innebär att man nu kan fokusera på att dämpa de bränder som finns inom brandområdet.

Helikoptrar från försvaret hjälpte även till med släckningsarbetet genom att vattenbomba elden.

Helikoptern sönder

Den helikopter som hjälpte till med släckningsarbetet under måndagen har drabbats av ett tekniskt fel vilket innebär att man inte kommer att kunna använda den under tisdagen.

– Vi tänkte att vi skulle vara ganska offensiva idag och vattengjuta rätt ordentligt i ett av områdena med hjälp av helikoptern för att minimera flygbränder och så vidare. Men vi får väl jobba på ett annat sätt med det, säger Ingemar Idh.

Branden startade under söndagen

Larmet om branden kom efter att ett flyg sett rök från området vid strax efter klockan 13 på söndagen.

Räddningstjänsten hade sedan tidigt på söndagsmorgonen fullt upp med branden vid en pub i centrala Oskarshamn. Men när larmet om skogsbranden kom fick resurserna fördelas om.

– När vi kom till platsen hade branden redan fått en enorm spridning. Nu har vi fått koncentrera oss på att jaga ifatt, konstaterade Johan Neldemyr på Räddningstjänsten i Oskarshamn

– Det är gynnsamma förhållanden för elden med tanke på torkan, luftfuktigheten och vinden. Det är nästan samma förhållande som vid skogsbranden i Västmanland.

Räddningtjänster kämpar för att ”jaga ikapp” branden på i det tio hektar stora skogsområdet Foto: Helmuth Petersson

Inga byggnader akut hotade

Området är mycket glesbebyggt och inga byggnader är akut hotade.

Under måndagen förstärktes räddningsstyrkan ytterligare med bland annat bandvagnar.  En av Försvarets helikoptrar drabbades av ett tekniskt fel och kan inte ersättas förrän under tisdagen

Vattenbombning utanför Mellingerum i Oskarshamns kommun. Tio hektar skog står i brand Foto: Helmuth Petersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oskarshamn

Mer i ämnet