Tekla Wettersten Björkum och Nathalie Åkerman besökte den mobila fritidsgården i stallet. Foto: SVT/Clary Kroon

Ambulerande fritidsgården gör succé – lockar hundratals ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Västerviks kommun startade i höstas upp en mobil fritidsgård som ett projekt under tre månader, men den fungerade så bra att politikerna beslutade att göra den permanent. Nu visar också flera andra kommuner intresse för att starta upp liknande verksamheter.

Den mobila fritidsgården i Västervik har ingen fast lokal utan söker upp ungdomarna där de hänger eller skapar olika aktiviteter. Det kan handla om allt från bågskytte, tv-spelskvällar och nattinnebandyturneringar. När SVT Nyheter Småland besöker den mobila fritidsgården är det i stallet. Och att de är där beror på att det kommit in många önskemål om att få rida.

–Jag red för några år sedan och kände att jag ville testa på det igen, säger Tekla Wettersten Björkum.  

Västervik

Snapchat och Instagram viktigt  

Det är fritidsledarna Lisa Bengtson och Theodor Larzon som startat upp verksamheten i Västervik och mycket handlar om sociala medier, för det är där som ungdomarna håller sig uppdaterade om vad som händer.  

– Sociala medier är det viktigaste vi har att jobba med. Vi sätter inte upp affischer eller något sådant, utan det är via Snapchat och Instagram som informationen sprids, säger Lisa Bengtson, mobil fritidsledare. 

Att den mobila fritidsgården finns i telefonen gör den lättillgänglig och det blir också lättare för ungdomarna att tycka och tänka om olika aktiviteter.    

– Jag tror också att det kan vara lättare att ta kontakt med oss via sociala medier. Även om man är en person som kanske inte pratar så mycket i vanliga fall, så är det enkelt att ställa en fråga där, säger Theodor Larzon.

Foto: Skärmdumpar

Stor nyfikenhet bland andra kommuner  

Det är inte så vanligt med mobila fritidsgårdar, men det finns i några till kommuner i landet, till exempel i Umeå och Huddinge, men kanske kommer det att bli vanligare, för nyfikenheten bland andra kommuner är stor.  

– Vi har fått jättemycket förfrågningar från andra kommuner som har kontaktat oss för att de är intresserade av liknande verksamheter, säger Lisa Bengtson. 

Lisa Bengtson och Theodor Larzon. Foto: SVT/Clary Kroon

Nästan lite för populär  

Ibland har den mobila fritidsgården nästan blivit lite för populär, när flera hundra ungdomar kommer på en gång.  

–Vi hyr lokal av skolorna två dagar i veckan och under de första två dagarna hade vi närmare 300 ungdomar som kom. Då var det trångt, säger Lisa Bengtson.  

Hur hanterade ni det?  

–Ja, vi var bara två fritidsledare från början, så ganska snabbt fick vi en tredje, men vi skulle nog behöva vara ännu fler personal för att hantera det optimalt, säger Theodor Larzon.

Den mobila fritidsgården i Västervik vänder sig till elever som går i årskurs 5 till 9.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västervik

Mer i ämnet