Avstängd sittplats bakom föraren. Foto: Johan Nilsson/ TT

Svar till regionen: Generella coronaregler på bussar inte aktuella

Uppdaterad
Publicerad

Tre av tolv entreprenörer som kör linjetrafik för Länstrafiken i Kronoberg har tvingats till restriktioner på sina bussar. Resterande kör fortfarande med öppna framdörrar. Regionenes politiker vill nu se generella regler från centralt håll – men det är inte genomförbart enligt Arbetsmiljöverket.

Sammanlagt tre av entreprenörerna som kör för Länstrafiken i Kronoberg har tvingats stänga av främre delen av sina bussar efter anmälningar till Arbetsmiljöverket. Chaufförer har efterlyst fler avspärrningar – men trots det har inte länstrafiken Kronoberg velat införa generella restriktioner.

Trafiknämndens ordförande i region Kronoberg, Carina Bengtsson (C), sade nyligen till SVT att länstrafiken själva inte kommer ta några generella beslut om restriktioner. Man vill i stället att se nationella regler som gäller för hela landet.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

”Inte görligt”

Hon riktade då önskan mot antingen Folkhälsomyndigheten eller Arbetsmiljöverket, men någon hjälp därifrån lär inte komma.

– Det är helt enkelt inte görligt, säger Peter Burman, chef för Arbetsmiljöverket region syd till SVT.

Länstrafiken Kronoberg tar just nu fram ett förslag som ska presenteras för Arbetsmiljöverket inom kort.

– Vi tittar på en lösning med plexiglas, säger Carina Bengtsson (C).

Hör varför centrala myndigheter inte kan hjälpa till i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet