Thomas Nilsson, trafikdirektör för Länstrafiken Kronoberg, tror inte på ett eget generellt beslut om avspärrningar av förarplatserna. Han väntar på Arbetsmiljöverkets beslut gällande Grimslövsbuss AB. Foto: SVT.

Bussförare slår larm om smittorisk – vill se avspärrningar

Publicerad

Bussförare på Grimslövsbuss AB vill att förarhytten spärras av för att minska risken att bli smittade på jobbet, en åtgärd som andra bussbolag tvingats införa. Länstrafiken Kronoberg, som anlitar bolaget, lovar agera först efter beslut från Arbetsmiljöverket.

– Vi har respekt för denna obehagliga sjukdom men vi vill inte göra oss skyldiga till avtalsbrott genom att spärra av förarhytterna. Resenärer ska kunna betala för sin resa, säger Andreas Karlsson, ekonomichef på Grimslövsbuss AB till SVT Nyheter Småland.

Bussförare inom riskgruppen

Grimslövsbuss AB är en av de största entreprenörerna som kör för Länstrafiken Kronoberg. Resenärer har idag möjlighet att gå till automaten vid föraren för att köpa bussbiljett eller för att aktivera ett periodkort. Ett skyddsombud har slagit larm om smittorisken till Arbetsmiljöverket.

”Vi har anställda som finns inom riskgruppen för covid-19. Trots det vill Länstrafiken Kronoberg och Grimslövsbuss AB att vi ska ta betalt”, står det i begäran till Arbetsmiljöverket.

Finns liknande fall i länet

Moheda buss, som också anlitas av Länstrafiken Kronoberg, förbjöds i juni av Arbetsmiljöverket att köra utan avspärrningar med hot om vite på 100 000 kronor om detta inte följs. Karlssonsbuss i Ljungby ska också fått ett sådant förbud.

Grimslövsbuss AB påstår att de kan spärra av men först måste ni ge tillstånd, varför inte ge ett generellt beslut för alla bussbolag ni anlitar?

– Vi följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter och de har inte sagt något om att förarplatserna ska spärras av, säger Thomas Nilsson, trafikdirektör på Länstrafiken Kronoberg.

Enligt skyddsombudet finns anställda inom riskgruppen som måste ta betalt och utsätta sig för smittorisk, borde man inte ta hänsyn till deras hälsa?

– Bussbolagen vi anlitar är ansvariga för sina anställdas arbetsmiljö. Men om Arbetsmiljöverket beslutar att alla förarhytterna hos det här bolaget ska spärras av så gör vi det omedelbart, säger han.

Arbetsmiljöverket väntas komma med besked om Grimslövsbuss AB inom de närmaste dagarna.

Titta på klippet för att höra en bussförare berätta om varför han tycker det är viktigt med avspärrningar kring förarplatsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.