Tältet för provtagning av coronavirus som satts upp vid Västerviks sjukhus blåste ner. Foto: SVT

Fördröjning av coronatester i Västervik – tältet blåste ner

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen skulle tältet som är en provtagningsenhet användas för första gången. Men personalen hann bara med att ta prover på en patient innan en stormby fick tältet att rasa.

Tältet har satts upp för att personer i norra delen av Kalmar län som har symptom som kan bero på coronavirus inte ska behöva åka hela vägen ner till Kalmar.

– Tältet blåste ner men vi har beställt ett stabilare och lite större tält. Planen är att vi ska kunna fortsätta med provtagningar i morgon förmiddag, säger Henrik Uveborn, säkerhets- och beredskapssamordnare på Västerviks sjukhus.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Den andra inplanerade provtagningen kunde göras utan tältet.

– Medarbetarna som jobbade med provtagningen löste situationen på utmärkt sätt så att verksamheten kunde fortgå, säger Henrik Uveborn.

Ett nytt tält kommer sättas upp under eftermiddagen.

Vid en provtagning behövs tre personer som jobbar på sjukhuset.

– Vi har en person utanför tältet med skyddsutrustning på sig som tar proverna på patienten. I tältet har vi två personer som tar hand om proverna, säger Henrik Uveborn.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet