Carina Modeús arbetar i det palliativa rådgivningsteamet i Kronobergs län

Palliativa teamet: ”Väntan kan bli plågsam för patienten”

Uppdaterad
Publicerad

Personal i det palliativa rådgivningsteamet i Kronoberg räcker inte till. De arbetar endast dagtid.

– Utanför sjukhusen finns det inte en enda plats som har tillgång till en sjuksköterska dygnets alla timmar, säger läkaren Carina Modeús som ingår i teamet.

Det palliativa rådgivningsteamet i Kronobergs län utgår från Ljungby och Växjö. Teamet består av runt 17 personer. Det är sjuksköterskor, läkare och kuratorer som arbetar med patienter som befinner sig i livets slutskede.

Palliativ vård dygnet runt saknas

Teamet arbetar över hela länet och fungerar som ett stöd till hemsjukvården. Men de arbetar varken kvällar, helger eller nätter.

Palliativ vård i Kronoberg

– Tyvärr är det så i hela Kronoberg att vi har en brist som är väldigt tydlig. Utanför sjukhuset finns det inte en enda plats som har tillgång till en sjuksköterska dygnets alla timmar. Så det betyder att får patienten plötsligt behov av en sjuksköterskas hjälp, då kan man få vänta upp emot en halvtimma och det blir plågsamt för patienten eller att man hinner dö innan man får de läkemedel som behövs, säger Carina Modeús.

Känner stor vanmakt

Att patienter i livets slutskede i dag blir kvar ute på vårdavdelningarna ser hon som ett stort problem. Bland annat för att det är ont om vårdplatser rent generellt och för att döende patienter behöver vård i en lugn miljö omgiven av personal med rätt kunskap.

– En del av den palliativa kompetensen får man genom att  man möter många och får möjlighet att fortbilda sig inom det och den som jobbar på en akutvårdsavdelning har inte alltid fått den utbildningen. Så det handlar också om att man inte alltid har samma palliativa kompetens på alla vårdavdelningar.

Utredning pågår

Utredningen om hur den palliativa vården i Kronobergs län ska se ut i framtiden ska presenteras i början av november. Och ledningen i Region Kronoberg tror att ett hospice kan bli verkligehet.

– Ja jag är övertygad om det. Nu har vi tränat upp och hittat modeller för samarbete med kommunerna för det här är både deras och regionens ansvar, säger Anna Fransson (S) ordförande regionstyrelsen i Kronobergs län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Palliativ vård i Kronoberg

Mer i ämnet