Centrallasarettet i Växjö. Foto: Danijel Ivic/SVT

Tidigare toppchefen ser flera risker med Växjös sjukhusplaner

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare hälso- och sjukvårdsdirektören i Kronoberg, Kjell Grahn, uppmanar nu politiker i regionen att tänka ett extra varv innan de fattar beslut om ett nytt sjukhus i Växjö.

I veckan ställde sig regionstyrelsens arbetsutskott bakom en rekommendation till fullmäktige om att bygga ett nytt sjukhus i Växjö. Men på flera punkter krävs extra eftertänksamhet – det menar den tidigare hälso- och sjukvårdsdirektören Kjell Grahn.

Enligt Kjell Grahn har Region Kronoberg redan i dag bland de högsta region/landstingsskatterna i Sverige, och ett nytt sjukhus beräknas kosta 4,9 miljarder kronor.

Nya sjukhuset i Växjö

– Det finns inte ett par miljarder i kontanta medel som man själv kan finansiera med från början. Man måste låna till alla investeringspengar och i den osäkra världen idag kan räntorna sticka iväg och det är en osäkerhet tio år framöver. Men det finns inte heller utrymme att höja landstingsskatten mer, säger Kjell Grahn.

Utveckla befintliga sjukhus

Han ifrågasätter också nyttan med att bygga ett nytt sjukhus och menar att man i stället borde renodla vissa specialiteter till de två sjukhusen i länet.

– Växjö lasarett och Ljungby lasarett är väl fungerande sjukhus. Det vore en annan sak om det vore nedgånget men det är inte jättestora problem vad jag kan förstå. I stället borde man fortsätta utveckla sjukhusen och inte bara i ett län utan utanför länen, säger han.

Kjell Grahn

Vården ska fungera

Om det nya sjukhuset kommer byggas kan det stå klart under 2027. Under byggtiden ska vården i länet fungera som vanligt och Kjell Grahn ser flera risker med det.

– Det finns en risk att driften och personalen drabbas. Har man ingen egen finansiering så kan det leda till nya besparingar. Tio års byggtid är lång tid och när man väl satt spaden i marken finns ingen återvändo, säger han.

Ville framföra synpunkter

Kjell Grahn har skrivit en insändare till Smålandsposten där han framför sina synpunkter och hoppas få gehör från politiker.

– Jag har aldrig övervägt att skriva någon debattartikel tidigare men nu ville jag göra det och hålla det på ett sakligt plan. Jag är ingen expert eller nationalekonom. Nu är det upp till de förtroendevalda att besluta om saken i demokratisk ordning men jag ville påtala detta för dem, avslutar Kjell Grahn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya sjukhuset i Växjö

Mer i ämnet