Tinas föräldrar från Iran fick inte visum för att besöka henne

Publicerad

Eftersom Tina Izadparasts föräldrar inte fick visum för att komma och hälsa på henne i Sverige hann hon bara träffa sin mamma en gång på sju år innan mamman gick bort. När hon nu vill ha hit sin pappa för att få stöd i sorgearbetet nekas han återigen visum.

SVT träffar Tina Izadparast i hennes lägenhet i Ljungby där hon bor med sin tonårige son Arsham. De har varit i Sverige i sju år och har skapat sig ett liv de trivs med. Tina har fast jobb på Ljungby kommun och de är medlemmar i en frikyrka.

Sågs på Cypern

Men sina föräldrar har Tina bara träffat en gång under de här åren. Varken mamman eller pappan fick nämligen visum för att komma till Sverige och hälsa på. Till slut lyckades alla ta sig till Cypern där de sammanstrålade under en semester för några år sedan.

– Det var jättehärligt att ses igen efter fem år, vi var där i två veckor och det var fantastiskt, säger Tina.

Men redan då var mamman sjuk och i mars i år gick hon hastigt bort. Tina kan av olika skäl inte åka tillbaka till Iran och var inte med på begravningen. I stället ansökte Tinas pappa återigen om att få komma till Sverige och vara hos Tina i någon månad. Men inte heller den här gången kunde han få visum.

Efter mammans död – pappan nekas åter visum

– Jag har fick till och med ett intyg från min läkare om att jag inte mår så bra och jag behöver att min pappa är här ett tag med mig. Men fast han hade alla dokument och visade att han har pension, pengar och hus nekades han igen, berättar Tina medan tårarna rullar ner för hennes kinder.

Som SVT tidigare har berättat så har det blivit allt svårare för iranier att få turistvisum till Sverige på grund av den försämrade ekonomiska situationen i Iran. I de individuella beslut som SVT har fått tillgång till uppger UD att de är rädda för att personerna inte ska åka tillbaka till Iran när deras visum går ut. Men Tina kan inte förstå att myndigheterna tror att hennes pappa vill stanna här.

– En 72-årig man som har bott i Iran hela livet och har all familj, alla syskon och andra släktingar där? Han kan inte lära sig språket, han kan inte bo i ett kallt land och jag fattar inte varför de tror att han skulle stanna här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer