Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När kommunen drar in stora delar av sitt bidrag står kulturskolan i Tingsryd utan inkomster. Foto: Ida Andersson/SVT

Tingsryd kapar kraftigt i anslaget – riskerar att bli en av få kommuner utan kommunalt finansierad kulturskola

Uppdaterad
Publicerad

Tingsryds kommun har beslutat att kapa kraftigt i Kulturverkstans bidrag. Nu riskerar kommunen att bli en av fem kommuner i landet som står helt utan kulturskola.

När bildningsnämnden i Tingsryd den 21 november klubbade sin budget för 2024 var anslagen till Kulturverkstan kraftigt minskade – från dryga tre miljoner till 877 000 kronor.

Viktoria Hansson, som är rektor för Kulturverkstan, är bedrövad men inte helt uppgiven över beskedet.

– Vi får inte in några pengar på något annat sätt just nu, men jag har redan fått flera mejl från folk som vill stötta och det finns flera bidrag och projektpengar att söka, säger hon till SVT Småland.

Intresseorganisationen Kulturskolerådet gör varje år en sammanställning av kulturskoleverksamheter runt om i landet. Enligt den senaste sammanställningen från 2022 saknade totalt fyra kommuner i landet kulturskola. Nu kan Tingsryd alltså bli den femte.

”Oooops I did it again”

Kulturverkstan är en ekonomisk förening som grundades 1999 efter att Tingsryds kommun några år tidigare valt att lägga ner den ordinarie kommunala musikskolan.

Men huvuddelen av verksamheten finansieras av kommunala pengar. Pengar som nu alltså ser ut att vara ett minne blott.

– Ooops I dit again, man lägger ner musikskolan en gång till, säger Magnus Lundin, som är en av grundarna till Kulturverkstan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.