Såhär fördelar sig Sverigedemokraternas tomma stolar över Småland. I Jönköpings län finns inga tomma stolar. Foto: SVT Design

Tio tomma SD-stolar i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Emmaboda är inte enda kommun där det finns tomma stolar i kommunfullmäktige. Även i Mönsterås, Markaryd och Tingsryd står det stolar tomma.

Gemensamt för kommunerna är att det är Sverigedemokraterna som inte lyckats besätta sina mandat fullt ut. I Mönsterås finns en tom stol , i Markaryd är två stolar tomma och i Tingsryd står tre stolar tomma.

– Det handlar om att personer lämnat sina poster av olika anledningar och vi har inte haft folk att ta in istället, säger Ann-Louise Viking, ordförande i Sverigedemokraterna i Tingsryd.

Själv var hon inte med vid förra valet och har suttit som ordförande sedan förra sommaren. Inför höstens val står fler personer på listan.

– Vi har fler personer på listan den här gången men jag tror samtidigt vi kommer gå framåt i valet så kanske räcker det ändå inte till för att fylla platserna vi får.

Totalt finns det i landet 85 tomma stolar i kommunfullmäktige runtom i landet, Sverigedemokraterna står för 78 av dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.