Foto: TT/ Christine Olsson

Tiomila avgörs för första gången i Småland

Uppdaterad
Publicerad

På lördag morgon drar klassiska Tiomila igång på Ränneslätt i Eksjö. Tävlingen arrangeras av 20 olika klubbar från norra Småland, och 1 000 lag deltar.

I dag finputsas alla detaljer inför Tiomila. Åskådarna inkvarteras i skolor, vandrarhem eller i uppvärmda tält, och mängder av husvagnar och husbilar parkeras vid Ränneslätt i Eksjö inför helgen.

Årets höjdpunkt

Tiomila på lördag och söndag är naturligtvis höjdpunkten för entusiasterna. En seger i Tiomila är för en orienterare jämförbart med en seger i Champions League i fotboll.

Tiomila i Eksjö

– Jag ser fram emot dramatiska och tuffa tävlingar, vi ska försöka skapa dramatik i tävlingen, och vi har planerat om sträckorna så att fler lag har en chans att hänga med längre. Det är en mycket tuff sträcka på 17 kilometer som vi lagt närmare slutet så att det blir mer spänning för publiken. Vi vill ha flera lag med i täten, säger arrangören Ola Gustafsson.

Runt 15 000 personer följer tävlingarna på plats på Ränneslätt, och dessutom ett antal tusen som bokar in webbsändningen och följer en av årets längsta TV-sändningar på över 25 timmar non-stop.

Världsklass

8 000 orienterare invaderar norra Småland under helgen, när den klassiska stafettävlingen Tiomila, avgörs för första gången i Småland.

Redan på torsdagen gick en elittävling i Aneby och på fredagen en deltävling i Silva League, när världseliten intog gatorna i Tranås centrum.

Det här är det största evenemanget i orienteringssammanhang som genomförts sedan O-Ringen avgjordes i Småland 2009.

– Det är otroligt mycket jobb att genomföra en sådan här tävling, men vi har fått en fantastisk hjälp av Forserums OK:s pensionärsgäng som har kommit hit och byggt ställningar, plank, tält, ja de har gjort allt tungt byggjobb. Hade de inte varit här, så hade det inte gått så bra att hinna klart, säger Ola Gustafsson.

Nässjötjej

Damkavlen i Tiomila avgörs under lördagen och det är Domnarvets GoIF från Borlänge som är titelförsvarare. Det var nässjöbördiga Lena Eliasson som sprang slutsträckan i fjolårets guldlag och hon  återfinnas på samma sträcka i år, nu som färsk landslagsman på maratondistansen, där hon EM-tävlar i sommar.

Domnarvet är naturligtvis en av de tunga guldfavoriterna även i år, men det är många om budet. Ett tiotal klubbar har kapacitet att vinna på damsidan.

Under lördagen avgörs dessutom Tiomilas ungdomsstafett där 289 lag är anmälda.

Favoriterna

Herrkavlen har de senaste åren dominerats av tre klubbar, fjolårsvinnaren Kalevan Rasti från Joensuu i Finland, samt de norska storklubbarna Haldens SK och Kristiansands OK.

De tre klubbarna har delat på segrarna under de senaste åtta åren och är de absolut största favoriterna även i år.

Den senaste svenska segern togs av Södertälje-Nykvarn 2005.

Prestera mera

Inför årets drabbning är det en handfull svenska lag som har chansen, men de måste prestera lite utöver det vanliga för att matcha de tre tunga lagen från Finland och Norge.

För att en svensk klubb ska vara först i mål krävs en toppinsats hela vägen, inte minst under den ”långa natten”, som innebär 17 kilometer i obanad terräng och beckmörker. Tiomila är en tävling för de tuffaste.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiomila i Eksjö

Mer i ämnet