Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Thomas Johansson är ansvarig för den privata hemtjänsten som köps in av Kalmar kommun. Foto: SVT

Kalmar kommun om Gertud Care: ”Det är inte acceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Johansson är ansvarig för den privata hemtjänsten som köps in av Kalmar kommun. Han anser att de villkor som Gertrud Cares före detta anställda vittnar om är oacceptabla.

– Det är klart att det inte är acceptabelt. Det är inte ok, säger han om SVT Nyheters Smålands uppgifter om Gertud Care.

Enligt Thomas Johansson har anställda inom företaget framfört liknande synpunkter som i SVT:s rapportering direkt till honom. Det har då bland annat handlat om att personalen tvingas ta ut obetald rast när hembesök hos vårdtagarna blir inställda.

”Vi kände till det”

Om de anställdas vittnesmål leder till några konsekvenser för Gertrud Care återstår dock att se. Företaget har haft avtal med Kalmar kommun sedan december 2015. Redan då, när avtalet skrevs, hade det framförts klagomål på företaget i andra kommuner. Något som man på Kalmar kommun hade kännedom om.

– Vi kände till det. Men vi bedömde företaget utifrån det som lagstiftningen säger att vi ska bedöma utifrån – det vill säga att du ska uppfylla de kvalitetskrav som kommunen ställer. Det finns väldigt lite kopplat till arbetsmiljö och hur du är som arbetsgivare i det här avtalet.

Enligt Thomas Johansson ligger avtalets fokus istället på att företaget kan visa att de följer de kvalitetskrav som kommunen har.

– När Gertrud Care var här och kunde beskriva den insikt de har för att bedriva den här verksamheten och med vilka interna regelverk de styr företaget så kunde vi på den grunden säga att ”Ok, ni är godkända”.

Det är ju enkelt för ledningen att måla upp en vacker bild. Hade ni inte behövt tala med personalen på det här företaget?

– Det kan ha varit så att det inte fanns någon personal att prata med i Kalmar vid tillfället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiserat hemtjänstföretag

Mer i ämnet