Företaget har fått kritik för slarv med mediciner och pengar. Foto: TT

Detta har hänt: Hemtjänstföretag i blåsväder

Uppdaterad
Publicerad

Slarv med mediciner till de äldre och uteblivna löner till anställda. Det är kritik som i olika omgångar riktats mot hemtjänstföretaget Gertrud Care från Karlskrona.

På onsdagen hävde Karlskrona kommun avtalet med Gertrud Care efter en omfattande utredning som visar på stora brister. Även tidigare har det tidvis blåst hårt kring Gertrud Care från Karlskrona. Här är några av stormarna kring företaget.

Hösten 2018: Kristianstad säger upp sitt avtal med Gertrud Care. Kommunen gör en tillsyn och kommer fram till att hemtjänstföretaget inte lever upp till kraven.

Mars 2019: Flera tidigare anställda träder fram i SVT Nyheter Blekinge och anklagar företaget för att vid upprepade tillfällen inte ha betalat ut deras rätta löner. Företaget tillbakavisar kritiken.

April 2019: Karlskrona kommun granskar företaget och stoppar medicinutdelningen i väntan på en större utredning. Företagets vd Gertrud Weiselblad har tidigare kommenterat medicinkritiken i en intervju med SVT Nyheter Blekinge:

– Jag tycker att det är allvarligt om det är så att personal uppger att de har utfört arbetsuppgifter som de inte har befogenhet till. Det har inte framkommit till varken min verksamhetschef eller till mig att det skulle vara så, säger hon.

Maj 2019: Även anställda på Gertrud Care i Kalmar anklagar företaget för att inte betala ut rätta löner. Personal vittnar också om en hotfull företagsledning och att bolaget tar betalt från äldre för omvårdnad som aldrig utförts. Ledningen dementerar anklagelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiserat hemtjänstföretag

Mer i ämnet