Foto: Gorm Kallestad / TT

Vårdföretag stoppas från medicinutdelning

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona kommun granskar nu vårdföretaget Gertrud Care efter att man upptäckt flera brister, bland annat i medicinhanteringen. Företaget nu har stoppats från att dela ut medicin.

SVT Nyheter Blekinge har tidigare granskat det privata vårdföretaget Gertrud Care där tidigare anställda vittnat om att de inte fått rätt lön.

Nu rapporterar Blekinge läns tidning att Karlskrona kommun nu granskar företaget efter att äldreförvaltningen har upptäckt att företaget sedan november 2017 inte har redovisat sin verksamhet på rätt sätt.

Den utredning som hittills har gjorts visar på omfattande brister, bland annat när det gäller medicinhanteringen – men också att företaget redovisat betydligt färre besök av brukare än vad som hade behövts göras för att utföra de beställda insatserna. 

”Det är allvarligt”

Enligt förvaltningschefen Martin Olsson har det saknats signeringslistor som ska visa att delegerade sjukvårdsuppgifter, främst utdelning av mediciner, har gjorts av utbildad personal. Det bekräftar han för SVT Nyheter Blekinge i dag.

– Det finns omfattande brister inom flera olika områden, bland annat vad gäller mediciner. Det är personal som inte har kompetensen att utföra den arbetsuppgiften som har signerat, säger Martin Olsson.

Karlskrona kommun har omedelbart beslutat att ta över medicinutdelningen från vårdföretaget.

– Plockar vi bort en arbetsuppgift från en utförare i form av delegerade sjukvårdsuppgifter så är det allvarligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiserat hemtjänstföretag

Mer i ämnet