Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tidigare anställd: ”Vi har delat ut medicin utan delegering” Foto: SVT

Tidigare anställd: ”Vi har delat ut medicin utan delegering”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare anställda på hemtjänstföretaget Gertrud Care vittnar om att de fått i uppdrag att dela ut medicin trots att de inte har rätt till det.
Kommunen har granskat företaget och efter att brister upptäckts i medicinhanteringen har kommunen stoppat företaget från att dela ut medicin.

Karlskrona kommun granskar vårdföretaget Gertrud Care efter att det upptäckts omfattande brister i företaget – bland annat så saknats signeringslistor som visar att utdelning av mediciner gjorts av utbildad personal, något som BLT var först med att berätta.

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med flera före detta anställda på Gertrud Care som vittnar om att hemtjänstföretaget gett dem uppdrag att dela ut medicin, trots att de varken har utbildning eller den så kallade delegering som behövs.

– Jag har inte haft delegering som man är tvungen att ha för att ge medicin. Men jag har gett medicin ändå, säger en tidigare anställd.

– Det är få jag jobbat med som har haft delegering, men alla har delat ut medicin. Vi har gjort det för att det stått i våra arbetsuppgifter att vi ska göra det.

Inga signaler till ledningen

Karlskrona kommun har nu tagit ett omedelbart beslut att stoppa hemtjänstföretaget från att delegera medicin.

SVT Nyheter Blekinge har i dag varit i kontakt med företagets vd Gertrud Wieselblad, som i ett skriftligt yttrande återupprepar det som hon sagt i en tidigare intervju med SVT – nämligen att ledningen inte fått några signaler om att personal delat ut medicin fast de inte får.

– Jag tycker att det är allvarligt om det är så att personal uppger att de har utfört arbetsuppgifter som de inte har befogenhet till. Då är det väldigt allvarligt. Det har inte framkommit till varken min verksamhetschef eller till mig att det skulle vara så, säger Gertrud Wieselblad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiserat hemtjänstföretag

Mer i ämnet