Visa alla (2)

Kommunen häver avtal med kritiserat hemtjänstföretag

Publicerad

Hemtjänstföretaget Gertud Care stoppas med omedelbar verkan att utföra sina tjänster inom Karlskrona kommun. Anledning är de stora brister som framkommit inom företaget. 

Efter SVT Nyheter Blekinges granskning av hemtjänstföretaget Gertrud Care har Karlskrona kommun gjort en omfattande utredning som visar på stora brister inom företaget.

Utredningen visar på stora brister i företaget, bland annat i hur utförda insatser registrerats och att personal som saknat rätt utbildning har gett brukare medicin trots att de inte får utföra sådana arbetsuppgifter.

I dag beslutade därför äldrenämnden att med omedelbar verkan stoppa företaget från sina uppdrag.

– Det är oerhört sällan det händer och visar på en dignitet på problemet. Om man sedan inte svarar upp på de krav som vi ställer blir det ännu allvarligare, säger Martin Olsson, förvaltningschef för äldreförvaltningen.

Felaktiga fakturor

Kommunens granskning visar också att hemtjänstföretaget skickat fakturor till kommunen – på tjänster som inte blivit uitförda.

– Vi har inte kunnat se om man har gjort den typen av hembesök som man säger att man har gjort och det är väldigt stora brister i registreringen, säger Martin Olsson.

Vad har företaget sagt om beslutet?

– De delade inte vår bild och vår uppfattning men vi är övertygade om att den stämmer, säger Martin Olsson.

Brukare kontaktas

Karlskrona kommun har varit i kontakt med Gertrud Care om beslutet och kommer under kvällen kontakta alla brukare som har företaget som utförare.

– Det som händer nu är att alla deras kunder kommer bli kontaktade och man får välja en ny utförare av sina hemtjänstinsatser, säger Martin Olsson.

I samband med SVT:s granskning vittnade före detta anställda om att de inte fått ut sina rätta löner.

Tidigare har Kristianstad sagt upp sitt avtal med Gertrud Care. Där gjorde kommunen i höstas en tillsyn och kom fram till att hemtjänstföretaget inte levde upp till kraven.

SVT Nyheter Blekinge söker företagets vd Gertrud Weiselblad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiserat hemtjänstföretag

Mer i ämnet