Torsåsföretagaren Patrik Rejneborg startade sitt företag i slutet av 1980-talet. 30 år senare är tillverkningen kvar i Torsås. ”Vi är ganska beroende av varandra”, säger han. Foto: SVT

Torsåsföretagare: ”Det är lätt att ringa och fråga om hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges största tillverkare av vigsel- och förlovningsringar finns i lilla Bergkvara i Torsås kommun. Ägaren Patrik Rejneborg tror att en del av framgången för Torsåsföretagen har att göra med att företagarna är bra på att samarbeta.

– Eftersom det är en liten kommun så känner man de andra företagarna och det är lätt att ha en kommunikation med dem om man har bekymmer eller frågor, säger Patrik Rejneborg.

Gör vigselringar

Han startade sitt företag Guldbolaget 1989 i källaren på den lokal vi träffas i. Då var de två anställda. I dag har företaget en omsättning på över 84 miljoner kronor, sysselsätter 20 personer och levererar specialgjorda vigsel- och förlovningsringar till omkring 450 butiker och varumärken.

Att just Torsåsföretagen de senaste åren varit framgångsrika tror Patrik Rejneborg beror på att det finns ett stort ”know-how” och erfarenhet på orten inom en industrigren där konjunkturen varit gynnsam den senaste tiden.

Flera av företagen i Torsås är internationella exportföretag och påverkas mer av världsmarknaden och den svaga kronan än av hur efterfrågan ser ut lokalt. De verkar inom samma bransch men är inte direkta konkurrenter.

Industrinedläggning blev start för samarbete

Men han säger att framgången även beror på att företagen i kommunen blivit duktiga på att hugga i när det behövs, och samarbeta. I samband med nedläggningen av en stor industriarbetsplats i Torsås för snart tio år sedan blev 160 personer arbetslösa i ett bräde. Då började man på allvar jobba med att skapa träffpunkter och samverka företagare emellan.

– Då mobiliserade man sig och verkligen jobbade för att få i gång industrin i kommunen igen. Man hade nätverksträffar, lärde känna varandra. Det var ganska många som blev arbetslösa vid den nedläggningen och blir man arbetslös så tar man tag i saker, säger Patrik Rejneborg.

Finns det en särskild Torsåsanda?

– Ja, det tror jag. Det är ganska lätt att ringa någon som också har ett företag och fråga om hjälp. Vi är ganska beroende av varandra, det är till exempel inga problem om man behöver låna en truck som man själv inte har. Har man något behov så ringer man någon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.