Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Trots för lite undervisning för eleverna i nian – Thoren i Älmhult slipper vite

Publicerad

De elever som nu går ut nian på Thoren Framtid i Älmhult har fått för lite undervisning i religion. Men eftersom de nu går ut kan skolan inte åtgärda bristerna – och de slipper därför kritik från Skolinspektionen. 

Det var i juni 2022 som Skolinspektionen riktade skarp kritik mot Thoren Framtid i Älmhult, bland annat för att elever gått miste om undervisning i flera SO-ämnen, svenska och bild. Men de såg också brister i hur skolan hanterade elever i behov av särskilt stöd och extra anpassningar.

Thoren Framtid fick ett halvår på sig att åtgärda problemen och riskerade en halv miljon i vite om de inte lyckades.

KLIPP: Emma gick ut nian 2022 – hade inte lärt sig om andra världskriget

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Allt började i slutet av åttan när en stor del av personalen slutade, säger Emma Österlund. Foto: Diba Dehnad/SVT

Saknas fortfarande timmar för niorna

Nu har Skolinspektionen avslutat ärendet och kommit fram till att de flesta bristerna är åtgärdade. Elever som går i sjuan och åttan har fått extra tid inlagt i sina scheman och skolan följer nu lagens krav vad gäller särskilt stöd.

Men, för de elever som nu går ut nian saknas fortfarande undervisningstid i ämnet religion. Timmar de inte kommer att hinna ta igen.

Ändå avslutas nu ärendet – utan ingripande från Skolinspektionen. Motiveringen är att skolan sett till att elever i framtiden kommer att få den utbildning de har rätt till. Men det faktum att niorna inte hinner ta igen missade timmar leder alltså inte till någon kritik eller krav på vite.

KLIPP: Rektorns kommentar ifjol – så skulle bristerna rättas till

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är så klart olyckligt att vi haft lärar- och rektorbyten som gjort att just SO hamnat mellan stolarna, säger Sara Lundberg, verksamhetsansvarig Thoren Framtid i Älmhult. Foto: SVT

Nya brister upptäcktes

Skolan fick också kritik kring att de inte följt läroplanen för en elev som läser enligt grundsärskolans läroplan. Skolinspektionen bedömer att elevens undervisning nu följer läroplanen, men upptäckte i samband med sitt uppföljningsbesök att elevens undervisning inte alltid leds av en lärare.

Men inte heller detta har Skolinspektionen valt att ingripa mot.

I klippet ovan hör du Skolinspektionen motivera varför de avslutar ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.