SVT Nyheter Småland berättade i början av sommaren om arbetsförmedlingens nätverk Eures (European employment services) som tillsammans med europeiska arbetsförmedlingar hjälps åt att rekrytera inom bristyrken.
Kockbristen har pågått länge, men den är större i år på grund av att många kockar lämnade branschen under pandemin. I och med detta har några krögare i Kalmar län gått via Eures för att rekrytera kockar från Spanien och Frankrike.
Pandemieffekt
Men även där satte pandemin käppar i hjulet då det blev konkurrens om de europeiska kockarna när länderna började öppna upp sina samhällen ungefär samtidigt.
– Tyvärr blev vi tvungna att säga till vissa arbetsgivare att vi inte hade några kockar kvar, säger Banna Thioubou, Eures-rådgivare för arbetsförmedlingen Kalmar län.
I projektet var det tio tjänster som krögare i Kalmar län behövde hjälp med att tillsätta. Sex av de tjänsterna fylldes med hjälp av personal från Europa. De övriga fyra tjänsterna har krögarna tillsatt på annat håll.
I klippet hör du Banna Thioubou berätta mer om den rådande bristen på kockar.