Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tingsryd är väl rustad inför ett tufft ekonomiskt läge år 2024. Kommunens reserver ska dock inte röras förrän verksamheterna genomgått omfattande effektiviseringar, menar Jörgen Kennedy (M), kommunalråd. Foto: TT/Ricardo Garcia

Trots välfyllda reserver – Tingsryd drar ner på vikarier inom vården

Uppdaterad
Publicerad

Tingsryds kommun har välfyllda reserver som är öronmärkta för att undvika kortsiktiga nedläggningar under ekonomiska kriser. Men istället för att skjuta till dessa pengar genomför kommunledningen nu effektiviseringar inom bland annat äldrevården.

– Det är på något sätt rätt läge nu att göra mer bestående förändringar än att rädda ännu ett år med pengar ur reserverna. Kostnadsmassan inom kommunens verksamheter måste ner, säger Jörgen Kennedy (M), kommunalråd i Tingsryds kommun.

Under de senaste åren har Tingsryds kommun kunnat lägga undan 67 miljoner kronor i sin resultatutjämningsreserv, RUR, medel som är tänkta att användas för att undvika kortsiktiga nedläggningar under svåra år.

Vill inte röra reserverna trots tufft ekonomiskt år

Kommunledningen i Tingsryd är dock fast besluten om att inte röra reserverna trots att 2024 pekas ut som ett mycket tufft år ekonomiskt. Nu är det rätt läge för att genomföra omfattande effektiviseringar, menar kommunalrådet.

– De statliga bidragen under pandemiåren har gett en ”olaglig” rätt att inte ta itu med kostnaderna, utan man har fortsatt att ha för stora verksamheter som vi egentligen inte har råd med. Nu måste vi ner till en mer normalnivå, säger Jörgen Kennedy (M).

Sparpaket på 21 miljoner kronor

I november klubbade vård- och omsorgsnämnden igenom ett sparpaket på 21 miljoner kronor och fler effektiviseringar eller neddragningar inom kommunens samtliga verksamheter väntar.

– Det går att bedriva verksamheter till en billigare kostnad med bibehållen kvalitet. Jag tror att det går att arbeta smartare idag och istället för att ta in vikarier kan personalen täcka för varandra, säger Jörgen Kennedy (M).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunen har levt över sina tillgångar alldeles för länge och nu är det dags att banta ner verksamheterna och arbeta smartare, menar kommunledningen i Tingrsryd. Foto: Ricardo Garcia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.