Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen var på plats när rättegången mot de fyra åtalade gängmedlemmarna inleddes under onsdagen. Foto: Gry Nanker/SVT

Tungt beväpnad polis på plats när gängrättegången startade i Kalmar – åtalade nekar till brott

Uppdaterad
Publicerad

Den omfattande rättegången kring den våldsamma gängkonflikten i Kalmar inleddes under onsdagen. På plats fanns tungt beväpnad polis.

Fyra män står åtalade misstänkta för bland annat mordförsök, grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott och ska alla på olika sätt varit delaktiga i flera av de mordförsök och andra grova brott som präglade Kalmar under 2022 och 2023.

26-åring i centrum

I centrum står en 26-årig man från Kalmar som tidigare tillhörde det så kallade Norrlidennätverket, men som efter en konflikt bröt sig ur nätverket och blev ledare för det som polisen kallar ”falangen”.

Skjutningar i Kalmar

Han misstänks ha styrt och koordinerat ett antal mordplaner i Kalmar och Sundsvall från sin tillfälliga bostad i Spanien.

Inblandade nekar

Under rättegångens första dag beskrev åklagare Johan Henningsson den händelsekedja av mord, skjutningar och mordförsök mellan rivaliserande gäng i Kalmar som pågick under 2022 och början av 2023.

Rättegången beräknas pågå i totalt 21 dagar och samtliga åtalade nekar till merparten av alla anklagelser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur ett misslyckat mordförsök gav ett oväntat nyckeltips som ledde polis och åklagare till den misstänkte 26-åringen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet