Efter Astra-stoppet – vaccinering av vårdpersonal pausas i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Astra Zenecas vaccin stoppas på grund av rapporterade biverkningar så ställer det till för planeringen i Kronoberg. Bland annat kommer inte vårdpersonal vaccineras.

– Vi var på väg att bjuda in 75 plus, men har fått pausa det efter det som hänt med Astra Zeneca vaccinet. I regionen har vi beslutat att vi pausar vaccineringen av vårdpersonal i fas 2 för att i stället använda tillgängligt vaccin till äldre, säger Lena Andersson Nazzal vaccinsamordnare.

Det innebär att vårdpersonal inte kommer vaccineras nästa vecka. Däremot kommer Pfizers vaccin levereras nästa vecka som kan användas till veckan därpå.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Osäkert om fortsatta Astra-vaccinering

De som nästa vecka vaccineras, alltså personer över 80 år, får moderna och pfizers vaccin.

När och om vaccineringen av Astra zenecas vaccin kan fortsätta väntar Regionen besked på ifrån Folkhälsomyndigheten.

Oklart om nya åldersgrupper

När vaccininbjudan till personer över 75 år kan skickas ut är oklart.

– Vi hade en plan för att bjuda in dem, men nu är det oklart om vi ska göra det nu eller vänta en vecka till. Det beror på tillgången på vaccin. Jag har inget besked i dag, vi ska ta ställning till detta, säger Lena Andersson Nazzal.

I klippet ovan kan du höra vad vaccinsamordnaren säger om en oro som finns för Astra zenecas vaccin. Kan Kronobergarna tacka nej till det vaccinet?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet