Värmeböljan är extra farlig för barn och äldre. Foto: Hasse Holmberg / TT

Vården varnar för uttorkning

Uppdaterad
Publicerad

Värmen har fått många att söka vård för uttorkning och nu går Region Kronoberg ut med en uppmaning till invånarna att hålla ett extra öga på nära och kära.

– När man blir äldre känner man inte av törst på samma sätt som tidigare och barn kan inte alltid säga ifrån när de blir uttorkade. Uttorkning till följd av vätskebrist är ett smärtsamt tillstånd som enkelt kan undvikas. Vi måste alla hjälpas åt och ta hand om varandra, säger Per-Henrik Nilsson, läkare och hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg.

Några tecken på uttorkning är muntorrhet eller torra läppar, trötthet, slöhet, huvudvärk, yrsel och minskade urinmängder.

Många sökte akutsjukvård i början av veckan

I början av veckan kom det in många patienter till akuten både i Växjö och i Ljungby med värmerelaterade symptom.

– Det kom in patienterna med bland annat illamående och yrsel som har inte haft koll på sin vätskebalans, säger Per-Henrik Nilsson.

Ett bra tips för att hålla koll på sin vätskebalans är enligt honom att titta på hur det ser ut när man kissar.

– Det ska vara normalfärgat, och riklig mängd, säger Per-Henrik Nilsson.

Lugnare i Kalmar

Enligt Sibylle Loo som är tillförordnad sjukhuschef  har man vid länssjukhuset i Kalmar inte märkt av värmen särskilt mycket. Men även här har ett antal personer sökt vård för värmen.

– Det har rört sig om folk som lider av intorkning och barn som mått dåligt i värmen, säger Sibylle Loo.

Men i nuläget bedömer man ändå situationen som relativt lugn.

Gör så här vid värmebölja

* VAR UPPMÄRKSAM PÅ INOMHUSTEMPERATUREN 

Risken för hälsoproblem ökar så snart temperaturen stiger inomhus och ökar påtagligt när temperaturen utomhus når upp till 26 °C eller mer under tre dagar i följd.

* DRICK MER 

Vänta inte på att du blir törstig. Ät vätskerik mat som grönsaker och frukt. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att dricka.

* ORDNA SVAL MILJÖ 

Använd gardiner, persienner och markiser. Försök att vara på den svalaste platsen i bostaden och vädra på natten när det är svalt.

* ORDNA SVALKA 

En kall dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken är ett annat alternativ. Använd löst sittande kläder i naturmaterial, de är svalare än åtsittande syntetkläder.

* TA DET LUGNT 

Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.

* FÖRVARA LÄKEMEDEL RÄTT 

Förvara mediciner svalare än 25 °C grader eller i kylskåp. Läs om förvaring på förpackningen.

Källa: Vården Region Kronoberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.