Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Benny Knutsson, ordförande i Lindshammar samhällsförening, berättar i klippet vad han vill se för lösning på de gamla förfallna glasbrukslokalerna. Foto: SVT/Clary Kroon

Ungdomar tar sig in i gamla glasbruket – trots höga gifthalter

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Länsstyrelsen tog prover inne i de gamla glasbrukslokalerna i Lindshammar som visar på höga halter av arsenik, bly och kadmium, har varningsskyltar satts upp. De verkar dock inte ha så stor effekt, för enligt samhällsföreningen besöker fortfarande ungdomar lokalerna.

– På fredags- och lördagskvällar är det ganska mycket ungdomar som har varit här. Det har varit så ett tag och även den sista tiden. Det är inget som har ändrat sig trots att man nu vet att det är mer gift i lokalen, än man kände till tidigare, säger Benny Knutsson, ordförande i samhällsföreningen i Lindshammar. 

När SVT Nyheter Småland är på plats i Lindshammar pratar vi med flera personer som bekräftar bilden av att personer fortfarande besöker lokalerna. Enligt dem vi pratat med handlar det om ungdomar som kommer från andra samhällen. Vi kan också se att dörrar brutits upp.

Uppvidinge

I klippet kan du höra vad samhällsföreningen skulle vilja se för lösning. 

Saneringen dröjer flera år 

Glasbruket Lindshammar finns med på Länsstyrelsens prioritetslista och de jobbar för att det ska undersökas vidare och saneras. Det drar dock ut på tiden.

Fastigheten är herrelös efter att ägaren gått i konkurs och ansvarsförhållandena är väldigt komplexa. Det är därför oklart vem som ska betala. Glasbruket lades ned redan 2009.

– Jag kan förstå att saker och ting tar tid, men man behöver titta på var behoven är störst. Det finns fler glasbruk som behöver saneras, men som det ser ut här, så har vi för mycket besök. De behöver man tänka på, säger Benny Knutsson. 

Lindshammars Glasbruk

Ett av de mest kända konstverket från Lindshammars glasbruk är den stora glasobelisken på Sergels torg i Stockholm. Den är en 130 ton tunga glaspelare och är tillverkad av stål, vilken är beklädd och klädd med glas från Lindshammars glasbruk.  Den ritades av Edvin  Öhrström och invigdes 1974.

Glasillverkningen i Lindshammar  startade 1905 och fram till 1991 tillverkade glasbruket blykristall. Bruket har använt både bly, arsenik och kadmium i tillverkningen.

En del av glasbruksområdet ligger i Uppvidinge kommun, en annan del, deponin och en fotbollsplan som är byggd på fyllnadsmassor som innehåller restprodukter från glasbruket, ligger i Vetlanda kommun.

Den senaste ägaren till glasbruksfastigheten försattes i konkurs 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppvidinge

Mer i ämnet