Härbärget som öppnades i Västervik i december hålls öppet i ytterligare en månad. Foto: SVT/Hedvig Nittve

Västervik förlänger avtal med härbärge – i en månad

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Västervik har bestämt sig för att betala för att härbärget som öppnade i vintras ska vara öppet i en månad till.

Avtalet skulle löpa ut den sista mars, men nu har kommunstyrelsen bestämt sig för att förlänga det i en månad till.

Detta trots att kommunens egen utvärdering visar att det blivit dyrare än den tidigare lösningen då akut hemlösa hänvisades till vandrarhemmet i Gunnebo.

Aktiviteter dagtid

Om samma antal nätter utnyttjats på vandrarhemmet hade kostnaden inte ens varit en tredjedel av kostnaden för härbärget.

– Man kan inte jämföra det rakt av för det som vi har fått för de här pengarna är ju även aktiviteter dagtid, säger kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M).

Pingstkyrkan: Risk för minskad motivation

I utvärderingen pekar företrädare för härbärget själva ut risken för att det ses som en ”enkel lösning” som gör att enskildas motivation att leva ett självständigt liv minskar.

Kommunen påpekar att det är oklart om de som bott på härbärget verkligen helt saknat möjlighet att självständigt lösa sin boendesituation och som därmed har rätt till boende enligt socialtjänstlagen.

Trots dessa synpunkter vill politikerna alltså betala för att hålla härbärget öppet i ännu en månad.

Ny utredning väntas

– Vi känner att det inte känns bra att hastigt ta ett beslut. Men det pågår också en utvärdering i samarbete med Campus Västervik som vi vill invänta innan vi bestämmer hur vi går vidare med en långsiktig lösning, säger Harald Hjalmarsson till SVT Småland.

Utvärderingen beräknas vara klar i slutet av april.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT besökte härbärget tidigare i våras. Se klippet här. Foto: Hedvig Nittve

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.