Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vattenvårdsdirektör Irene Bohman förstår att miljöprövningar innebär en stor omställning i samhället men menar att det är viktiga att genomföra för att nå upp till EU:rättens krav. Foto: Sandra Carlsson/SVT.

Vattenmyndigheten: ”Vi tar inte hänsyn till enskildas kostnader”

Publicerad

Att genomföra miljöprövningarna vid Sveriges alla 2 000 vattenkraftverk menar myndigheterna är viktigt för att nå upp till de krav som EU ställt på Sverige. Dock finns det en förståelse från Vattenmyndighetens håll att det kan drabba den enskilde vattenkraftsägaren.

Syftet med prövningarna är att klara kraven inom EU:s vattendirektiv men också inom Natura-2000 direktivet. Det är god ekologisk status som varje vattendrag ska uppnå. Ägarna menar att de höga kraven gör så att flera hotas att riva ut sina verksamheter innan prövningar gjorts.

– Till sist är det är verksamhetsutövarens val, vi tittar ju på vattenmiljön och det som behövs för att värna den. Men jag kan förstå att det är en stor omställning i samhället som är på gång, säger Irene Bohman som vattenvårdsdirektör för Södra Östersjöns vattendistrikt.

Hör Irene Bohman berätta mer i klippet ovan.

Tillämpar lägre krav om underlag finns

Om det är ekonomiskt orimligt eller om verksamheten fyller ett samhällsbehov ger lagstiftningen utrymme för undantag från de nya hårdare kraven. Enligt vattenkraftsägarna tillämpar myndigheterna dock inte detta undantag. Men det gör man visst, enligt Irene Bohman.

– Vi tillämpar det så långt som det bara är möjligt. Vi tittar på de kriterier som är reglerat i lagstiftning. Vi har ingen anledning att låta bli undantag där underlag finns.

Tar ni någon hänsyn till hur kostnaderna kan påverka de små vattenkraftsägarna?

– Vi tar inte hänsyn till enskildas kostnader, utan vi bedömer samhällsekonomiska effekter. Men där har riksdagen och branschen beslutat om att införa en fond för att värna vattenkraften, säger Irene Bohman.

Ur fonden ska vattenkraftsägare kunna ansöka om hjälp med en del av de kostnader som de hårdare miljökraven drar med sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nybro

Mer i ämnet