Grunden för skolan är redan färdig och snart ska väggar och tak komma på plats. Om ungefär sex månader väntas skolan vara färdigställd. Foto: SVT/Rebecka Svensson

Efter branden – Växjö Islamiska skola byggs upp igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter den omfattande branden på Växjö islamiska skola har jakten på tillfälliga lokaler pågått. Enligt skolans rektor har det varit förvånansvärt svårt, trots att det finns tomma lokaler.

– Det är klart att det är stressande när vi inte hittar lokaler. Det handlar ju om skolans överlevnad, säger rektor Ismail Abuhelal.

Det var på midsommardagen som skolan stod i lågor och lokalerna gick inte att rädda. Planen är att den nerbrunna skolan ska byggas upp igen.

Muslimsk skola förstörd i brand

– Vi hoppas att den kommer vara klar för användning om ungefär sex månader.

Besviken på företag

I sommar har arbetet pågått med att hitta tillfälliga lokaler åt eleverna inför höstterminen. Ismail Abuhelal är besviken på företag som inte vill hyra ut sina lokaler, trots att de står tomma.

– Det har varit förvånansvärt svårt. Det finns företag som har stora lokaler som står helt tomma, men av någon anledning vill de inte hyra ut till skolverksamhet. Det har varit en besvikelse.

Varför tror du inte de vill hyra ut lokaler till er?

– Kanske är skolverksamheten lite främmande för dem. De kanske inte vill besvära sig när det gäller en sådan kort period och hyran under några månader är inte så mycket för dem. Men det finns en mänsklig faktor som de bör tänka på.

Renoverar Tallhöjden

För de omkring 100 eleverna i årskurs F till 3 blir det skolstart i Tallhöjdens lokaler på Araby där det tidigare har varit en förskola. Lokalerna håller just nu på att renoveras och anpassas för äldre barn.

Men mellanstadieeleverna står fortfarande utan lokal.

– Vi håller på att förhandla och titta på olika möjligheter. De är inte så många elever, runt 50 stycken, så de kan också få plats på Tallhöjden en kortare period om vi inte hinner lösa det, säger Ismail Abuhelal.

Ännu inga misstänkta

I början av juli gick polisen ut med signalement på två unga män som rört sig i området i samband med branden, men ännu finns inga misstänkta. Händelsen rubriceras fortfarande som grov mordbrand.

– Vi jobbar vidare med ärendet men vi har ingen skäligen misstänkt för brottet. Vi välkomnar tips från allmänheten, tyvärr har det varit lite dåligt med det hittills, säger Anna-Lena Ringsbacka, förundersökningsledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muslimsk skola förstörd i brand

Mer i ämnet