”Vi kan inte utesluta brott”, säger polisen om den kraftiga branden. Foto: Carl Carlert

Svår brand i Växjö islamiska skola

Uppdaterad
Publicerad
Växjö islamiska skola började brinna under lördagskvällen. Enligt polisen rör det sig om en omfattande brand, och händelsen rubriceras i nuläget som mordbrand. – Det finns ingenting som tyder på en naturlig brandorsak, säger räddningschefen Conny Peterson till SVT Nyheter.

Polisen fick larmet från SOS Alarm klockan 20.38. Strax därefter var man på plats vid Växjö islamiska skola, som då stod i full brand.

– Brandorsaken är ju i nuläget okänd, därför kan man inte utesluta brott, säger Johanna Persson, presstalesperson för Polisen region syd.

Under hela kvällen och en bra bit in på söndagsmorgonen kämpade 25 brandmän på plats med att försöka släcka elden. Det var framförallt i taket som branden spred sig, och på flera håll har även taket rasat in.

Räddningstjänsten bekräftar nu för SVT Nyheter att det inte finns någonting som tyder på en naturlig brandorsak. Man slår också fast att branden började utanpå fastigheten, vilket pekar på att det kan röra sig om en anlagd brand.

– Det brukar ju inte börja brinna utanför ett hus där det inte finns några elledningar eller liknande, säger Conny Peterson, räddningschef i beredskap vid Värends räddningstjänst.

I övrigt hänvisar räddningstjänsten till den utredning som polisen inlett i fallet.

Misstänkt mordbrand

Enligt Johanna Persson, vid Polisen region syd, har ärendet initialt rubricerats som misstänkt mordbrand. Närmare än så har dock polisen inte kommit svaret på frågan om hur branden startade.

– Det kommer säkert att ta ett antal dygn innan vi har möjlighet att göra en fullskalig teknisk undersökning av platsen, säger Magnus Lefévre, vakthavande befäl vid polisregion syd, till TT.

Vid två-tiden på natten mot söndagen pågick fortfarande eftersläckningsarbete, och Conny Peterson bedömer att deras arbetetkommer att pågå en bra bit in på söndagsmorgonen.

Praktiskt taget hela skolan är på ett eller annat sätt svårt skadad av branden. På de platser där taket inte rasat in är lokalerna svårt rök- och vatten-skadade, enligt Conny Peterson på räddningstjänsten.

Rektorn: ”I chocktillstånd”

På skolan går cirka 200 låg- och mellanstadieelever från mer än åtta olika länder, och det är bara några månader sedan skolans lokaler byggdes ut, rapporterar Sveriges Radio P4 Kronoberg. I och med den omfattande branden riskerar nu hela skolan att totalförstöras.

– Det pratas om att någon varit här och tänt på. Jag hörde att det var två killar eller nåt sådant här, men jag vet inte. Jag är inte säker, jag är väl i chocktillstånd, säger Ismail Abuhelal, som är rektor på Växjö islamiska skola, till radiokanalen.

Frågan är nu om det överhuvudtaget finns något hopp om att kunna återställa skolan efter branden, och hur lång tid det kommer att ta om man väljer att göra så.

– Troligtvis är ju detta något som inte kommer kunna ha åtgärdats till dess att det blir skolstart i augusti igen. Det kommer nog få bli tillfälliga lokaler då, säger Conny Peterson på räddningstjänsten under eftersläckningsarbetet tidigt på söndagsmorgonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Muslimsk skola förstörd i brand

Mer i ämnet