14-åringen tas nu omhand av sociala myndigheter. Misstänks ha huggit ihjäl 17-åring på HVB-hem. Foto: SVT

Växjö kommun: Knivdödade 17-åringens vård sköttes korrekt

Uppdaterad
Publicerad
Växjö kommun ser inte att de brustit på något sätt i fallet med den 17-åriga flicka som dödades på ett HVB-hem. Flickan kom från Växjö och det var de som hemkommun som ansvarade för placeringen.

Det var i mitten av november som flickan och en annan intagen på HVB-hemmet, som ligger i Trollhättan, blev osams. Bråket slutade med att 17-åringen knivskars så illa av den andra flickan att hon senare dog av sina skador. En 14-årig flicka är nu misstänkt för mord.

Växjö hade placerat flickan

Den dödade 17-åringen kom från Växjö och det var socialtjänsten som hade placerat henne på HVB-hemmet.

Efter den tragiska händelsen beslutade Växjö kommun att gå igenom flickans journaler.

 – Vi måste naturligtvis titta på om det fanns eller finns något vi kunnat göra annorlunda, sa Per Sandberg, socialchef i Växjö då till SVT Nyheter Småland.

Finner inga brister

Nu är genomgången klar. I ett mejl skriver socialförvaltningen att de kommit fram till att vården har följts upp på det sätt som lagen kräver. De har också haft kontakt med flickan och hennes pappa via besök på HVB-hemmet och telefon. De skriver också att de varje månad fått en rapporter från HVB-hemmet. Däremellan har de haft telefonkontakt.

”Sammantaget finns inga brister i handläggningen av ärendet och placeringen har vi bedömt matcha flickans behov” skriver socialförvaltningen.

Flickans placering på HVB-hemmet var frivillig och hade gjorts i enlighet med socialtjänstlagen, SoL.

Kände inte till våldtäkt

Per Sandberg har tidigare sagt att Växjö inte fått några signaler om problem på boendet. Men under tiden som flickan bodde på HVB-hemmet anmäldes att obehöriga tagit sig in och att en av de boende i samband med det blivit våldtagen. Detta visste kommunen ingenting om.

– Det har vi återkopplat till boendet, att vi hade velat ha den informationen, säger Per Sandberg till SVT Nyheter Småland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flicka som dödades på HVB-hem kom från Växjö Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mord på HVB-hem

Mer i ämnet