Foto: TT/SVT

Växjö kommun undvek mindre prestigefyllt miljöpris

Publicerad

Vinnaren av Svenska Greenwashpriset 2018 är Centerpartiets partistyrelse. I och med detta behövde inte Växjö kommun skämmas över att ha tagit emot en mindre smickrande utmärkelse. Även initiativet Svenska skogen var nominerat.

Omröstningen till priset har pågått öppet sedan i maj, där över 3000 personer har röstat. Efter en sammanställning av rösterna har Jordens Vänner, som står bakom Svenska Greenwashpriset, kommit fram till att Centerpartiets partistyrelse är de som varit mest vilseledande i sin information om miljöpåverkan.

– Centerpartiet har ett annat sätt att angripa miljöfrågan än till exempel Miljöpartiet. Sedan får man titta på vilka som står bakom priset, hur pass relevanta de är i sammanhanget, säger Åke Carlson (C) kommunstyrelsens ordförande i Uppvidinge kommun. Han sitter även i Centerpartiets partistyrelse.

Växjö kommun slapp därmed priset. Kommunen nominerades för sina flygsatsningar.

Biobränslet viktig fråga

Med nästan 60 procent av rösterna fanns det inga tvivel om att Centerpartiets partistyrelse skulle ta hem priset. Frågan om att använda biobränsle i samband med flyg var en del i motiveringen.

–Centerpartiet är en värdig vinnare av priset. Centerpartiet har som ”alliansens gröna röst” inte bara framfört otillräckliga satsningar utan också formulerat sig i valrörelsen på ett sätt som är kontraproduktivt för ett aktivt klimatarbete, säger Mikael Sundström, ordförande för Jordens Vänner.

Flygskatten med i motiveringen

Åke Carlson (C) ser stora meningsskiljaktigheter mellan deras politik och Miljöpartiets.

– Konflikten om skatten på flyg ligger bakom. Det centern vill är att man går över till miljövänligt bränsle. Vi vill inte ha skatt på flyg, vi vill sätta press på investerare, säger han.

Enligt rapporter som Jordens Vänner har haft med som grund i sin motivering, finns inga bevis på att biobränslen skulle ha större fördelar jämfört med flygskatter. Istället vill de understryka internationell forskning som visar på att framställandet av biobränslen är påfrestande för klimatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.