Växjö kommun uppmanar sina invånare att fortsätta att hushålla med vattnet. Foto: TT

Växjö kommuns uppmaning kvarstår – slösa inte med vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Uppmaningen om att hushålla med det kommunala dricksvattnet som Växjö kommun gick ut med den 7 juni kvarstår. Detta med anledning av låga grundvattennivåer.

I det varma och torra månadsskiftet mellan maj och juni ökade användningen av dricksvatten i de av kommunens tätorter som har kommunal vattenförsörjning. Vissa dygn förbrukades det cirka 5000 kubikmeter mer vatten än normalt, vilket motsvarar en ökning med ungefär 25 procent.

Av den anledningen gick Växjö kommun den 7 juni ut med en uppmaning att hushålla med det kommunala dricksvattnet då grundvattennivåerna i kommunen sjönk. Sedan dess har vattenanvändningen gått ner men grundvattennivåerna är fortsatt sjunkande. Uppmaningen till invånare med kommunalt vatten om att inte slösa på vatten kvarstår därför.

Växjö

Då införs bevattningsförbud i Växjö

Bevattningsförbud införs först om det uppstår en situation där Växjö kommun riskerar att inte kunna leverera dricksvatten. Då kan kommunen behöva införa begränsningar i form av förbud mot bevattning med vattenspridare och att fylla badbassänger och pooler.

Så här kan du spara vatten

  • Undvik att bevattna med vattenspridare.
  • Undvika att nyanlägga gräsmattor, plantera träd och andra växter som kräver mycket vatten, om man inte har tillgång till annat än dricksvatten för bevattning.
  • Undvik rinnande vatten i onödan, till exempel när du diskar, borstar tänderna eller duschar
  • Tvätta bilen på anläggning med vattenåtervinning.

Källa: Växjö kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet