Pär Lindgren chefläkare på Region Kronoberg. Foto: Cecilia Ekströmer SVT

Chefläkaren: ”Vi har inte bedömt det som en vårdskada”

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg ha själva tittat på fallet med barnet som dog under en utdragen förlossning, men chefläkaren håller inte med om IVO:s slutsatser.

Händelsen inträffade på Växjö lasarett för ett och ett halvt år sedan. Den då 26-åriga kvinnans barn fastnade i förlossningskanalen efter ett utdraget förlossningsarbete och kunde inte räddas till livet. Inspektionen för vård och omsorg riktar nu allvarlig kritik mot den ansvariga barnmorskan och förlossningsläkaren.

– Vi håller inte med om alla slutsatser, men vi instämmer i en del av kritiken. Det finns saker – som förstås i alla verksamheter – kan vara bättre. Det här är ju ett tragiskt fall, säger den regionala chefläkaren Pär Lindgren.

– Men vi har ju inte bedömt det som en vårdskada. Det vill säga vi har inte bedömt att de saker som IVO kritiserar har lett till dödsfallet.

Anteckningar

En del av kritiken från IVO handlar om dokumentation, om att det är brist på anteckningar från läkaren.

– Det är en sak vi sett under flera år att vi måste bli bättre på och jobbar med att försöka bli bättre. Men en avsaknad av anteckningar är ju inget i sig  som påverkar utgången för det här barnet, säger chefläkare Pär Lindgren.

Han försvarar personalen som arbetat med den aktuella förlossningen och menar att det gjort ett bra arbete.

– När det väl gick snett och barnet fastande så har barnmorskan  gjort ett utmärkt arbetet att lösa den situation som uppkom.

Låg barnadödlighet

– Det finns alltid en risk i förlossningssammanhang att det inte blir ett lyckat resultat. Nu är mammadödligheten och barnadödligheten extremt låg i Sverige, bland de lägsta i världen, och det gäller även för Kronoberg, säger Pär Lindgren.

– Vår bedömning är ju att även med den kritik vi fått, om allt det skulle ha fungerat hundraprocentigt perfekt, så finns det inga garantier för att slutresultat blivit annorlunda, menar chefläkare Pär Lindgren.

Enligt Pär Lindgren jobbar nu förlossningsavdelningen med förbättringsarbete med fokus på teamarbete, dokumentation, och riskbedömning av förlossningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet