”Viktigt ämne – vi ska alla dö”

Publicerad

I veckan rapporterade vi om en unik studiecirkel om döden som startat i Västervik. Och reaktionerna har blivit många, både i mail och i sociala medier. Och de flesta är positiva.

”Absolut! Viktigt ämne. Vi ska alla dö.” Så skriver en följare i sociala medier om kursen där man lär sig att dö. För kursen finns faktiskt – i Västervik.
Frågan vi ställde till tittare och följare var: Skulle du kunna tänka dig att gå en liknande kurs? Och svaren blev många.

”Vi pratar alldeles för lite om döden, dit vi alla kommer. Det hade varit enklare om vi pratat mer om det”. Skriver en person i sociala medier.

En tv-tittare mejlar sin reaktion: ”Såg i kväll om den kurs som pågår i Västervik. Mycket bra. Själv har jag talat om för anhöriga och även skrivit hur jag vill ha det.”

Nära döden-upplevelse

Ytterligare ett mejl handlar om att de flesta av oss kanske vill undvika att prata om döden. Men personen som mejlar berättar gärna om sina egna tankar.

”Något som jag undrar över är, har vi en själ som lever vidare eller är livet bara energi som lämnar kroppen och försvinner ut i rymden. Själv har jag haft nära döden-upplevelse i samband med en svår trafikolycka. Jag har läst polisprotokoll efteråt att jag konstaterats vara i koma direkt på olycksplatsen på grund av skallskada, men jag hade minnen av ambulanspersonalen som tog hand om mig. Efteråt mötte jag ambulanspersonalen på sjukhuset och kände igen dem. Så det tycker jag är intressant.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer