Björn Thurfors är kriminaltekniker och kritisk till Nationell forensiskt centrums analysmetoder och upprörd över att inte alla spår som samlas in analyseras fullt ut. Foto: Karin Ahlgren

Kriminalteknikern om NFC:s arbete med spår från mordet i Förlösa: ”Blir ursinnig”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått en månad sedan kriminalteknikern Björn Thurfors på Öland offentligt kritiserade Nationellt forensiskt centrum (NFC) för en del av deras analysmetoder. Nu berättar han för SVT Nyheter Småland om kopplingen till det uppmärksammade mordet i Förlösa.

– Vi kriminaltekniker jobbar ju i dagar och nätter och så får man reda på att de inte gjort alla analyser. Man blir ju ursinnig kan jag säga, säger Björn Thurfors.

Upptäckten gjorde han i samband med att han arbetade med utredningen av det uppmärksammade mordet i Förlösa för åtta år sedan. Då visade det sig att NFC inte kunde konstatera att en del av spåren som samlats in på mordplatsen innehöll den mördade mannens blod. Utan att spåren skulle kunna vara djurblod.

Förlösamordet

Vill ha fler möjligheter

Ett kriminaltekniskt laboratorium i England fick ta över analysen, och där kunde det fastställas att spåret innehöll den mördade mannens blod.

För Björn har den upptäckten inneburit att han är kritisk till att svenska poliser bara har ett kriminaltekniskt laboratorium att använda sig av.

Han önskar att poliser får möjlighet att skicka sina spår för analyser till fler än Nationellt forensiskt centrum och att NFC kopplas loss från Polismyndigheten.

– Jag önskar att man skulle kunna få en möjlighet till en second opinion, helt enkelt, säger Björn Thurfors.

På NFC säger ledningen att det inte går att analysera alla prov som kommer in.

– Det kan vi omöjligt göra. Vi får in hundra tusen ärende per år, säger Helena Trolläng, avdelningschef på NFC.

Titta på klippet för att höra mer om kopplingen till utredningen av mordet i Förlösa – och hur Björn Thurfors tror att analysen av blodet bidrog till en fällande dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlösamordet

Mer i ämnet