Förlösamördaren slogs blodig i sin cell – åtal väckt mot förövare

Uppdaterad
Publicerad

Den man som dömts för det omtalade mordet i Förlösa blev i början av augusti grovt misshandlad på den anstalt där han sitter. Nu åtalas mannen som misshandlade honom.

Händelsen inträffade i början av augusti 2018 på Tidaholmsanstalten. Då hittades den morddömde mannen i sin cell, nedblodad och knappt vid medvetande.

Misshandeln resulterade i att den morddömde mannen fick hjärnskakning, brått på överkäken, brott på underkäken och luftansamling i högra lungsäcken.

Förlösamordet

Särskilt hänsynslöst

Enligt stämningsansökan har den åtalade mannen utdelat flera sparkar och slag mot den morddömde. Och brottet ska enligt åklagaren bedömas som grovt eftersom det visats särskild hänsynslöshet.

Den morddömde, som i dag är 27 år, har i förhör berättat att han gick in i sin cell tillsammans med två andra intagna och satte sig på sängkanten. Han drog ut en stol till en av männen och fick då ett hårt slag i ansiktet och efter det minns han inte mer.

Det är andra gången som den morddömde blir misshandlad. 2015 fick han uppsöka sjukhus för att sys efter att ha blivit slagen och sparkad av andra intagna. Och placerades efter den händelsen i isoleringscell under en tid, för att skyddas.

Dömd för mord 2015

Den åtalade mannen hävdar att han agerat i självförsvar.

Den morddömde dömdes 2015, tillsammans med en då 26-årig kvinna, till 18 års fängelse för mordet på en 63-årig lantbrukare i Förlösa i Kalmar kommun.

Det var i slutet av sommaren 2012 som 63-åringen försvann spårlöst från sin gård i Förlösa. Sommaren 2014 hittades han mördad och nedgrävd i närheten av sitt hem norr om Kalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlösamordet

Mer i ämnet