Anton Berg från Figeholm och kollegan Martin Johnson kommer att dyka ner i Förlösamordet under fem avsnitt. Foto: Emma Shevtzoff

Lovar nya detaljer kring Förlösamordet i populär podcast

Uppdaterad
Publicerad

I kriminalpodcasten ”Spår” står Förlösamordet i fokus i den kommande säsongen. Producenterna säger att de har nya detaljer om mordet som kommer ge en mer heltäckande bild.

I podcasten Spår gräver journalisterna Anton Berg och Martin Johnson i olika kriminalfall. I första säsongen hittades bland annat nya bevis i Kalamarksmordet, vilket bidrog till att den livstidsdömde Kaj Linna fick resning och senare frikändes.

Nu tar sig duon an ett för många smålänningar välkänt fall, Förlösamordet.

Förlösamordet

Det var sommaren 2012 som en 63-årig man försvann spårlöst från sitt hem i Norra Förlösa utanför Kalmar. Två år senare hittades han mördad och nedgrävd i närheten av sitt hem.

En 23-årig man och en 26-årig kvinna dömdes 2015 till 18 års fängelse för mordet.

Therese Tang, som då arbetade för frivilligorganisationen Missing People, avslöjade den dömde mannen. Den 23-årige mannen berättade för henne att han mördat 63-åringen och visade var han grävt ner kroppen.

”Fick loss nya förhör senast igår”

Precis som i säsongen om Kalamarksmordet kommer nya detaljer i fallet att tas upp, säger Anton Berg.

– Det är spännande att äntligen få släppa materialet som vi sitter på. Vi vet fortfarande inte allt, det har varit en enormt utdragen process. Det är en kamp mot klockan eftersom säsongen är igång nu, vi fick loss nya förhör senast i går.

Anton Berg, som växte upp i Figeholm utanför Oskarshamn, tycker att det är ett fascinerande fall där mycket fortfarande är oklart. De har bland annat intervjuat de båda dömda för att få reda på mer.

– Lite grann har vi redan fått fram där det handlar om ansvarstaganden och erkännanden som kan ha betydelse för folk på bygden kring Förlösa. Det är tydligt att människorna på bygden vill ha ett avslut, det har de inte riktigt fått än.

För Figeholmssonen är det även speciellt att få gräva djupare i ett fall i hemtrakten.

– Jag har verkligen terroriserat min kollega om hur vackert det är där omkring. Alla gärdesgårdar, gårdar och ekar. Det var absolut något som slog an i mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlösamordet

Mer i ämnet