Förhoppningen är att slipsarna ska väcka nyfikenhet och locka till samtal om vad kvinnorna drabbas av. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Därför vajar 173 slipsar på gågatan i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Under internationella kvinnodagen 8 mars står våld i nära relationer i fokus. På gågatan i Södertälje manifesterar därför kvinnojouren genom att hänga upp en slips per våldsutsatt kvinna under 2020.

Södertäljejourerna tog 2020 emot 173 kvinnor som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld av sin partner. Genom deras berättelser hörs pandemins effekter.

– Kvinnorna vittnar om att det är stressigare hemma. Ingen får ett andrum, inte heller männen får komma ut och jobba. Om man riskerar att förlora jobbet så påverkar det också, säger Jessica Norin Ortiz, operativ chef för Södertäljejourerna.

Ökad utsatthet

Enligt statistik från Brå syns en viss ökning i antalet anmälningar där kvinnor utsatts för våld av en bekant 2020 jämfört med 2019.

Även andra organisationer och myndigheter har under året larmat om att isoleringen som pandemin tvingat fram har ökat utsattheten för våld i nära relationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.