Polis på plats efter att pojken hittats död i maj 2001 i stadsdelen Hovsjö i Södertälje. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/TT

”Saxmordet” ska granskas igen

Publicerad

Ett uppmärksammat fall där en 11-årig pojke 2001 mördades i stadsdelen Hovsjö i Södertälje handläggs nu av Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum Göteborg. Det kan innebära att förundersökningen återupptas.

Den person som tidigare pekats ut i utredningen som gärningsman har genom sin advokat begärt överprövning av åklagarens beslut om att inte ta upp fallet igen.

I september 2017 beslutades att en åklagare skulle gå igenom handlingarna i det 16 år gamla ärendet, efter att nya uppgifter framkommit som kunde innebära en förnyad bedömning från åklagaren. Men i oktober valde åklagaren att inte återuppta utredningen.

Ska gå igenom utredningen – igen

Nu ligger ärendet alltså hos Utvecklingscentrum Göteborg.

– Nu kommer vi att gå igenom materialet för att kunna fatta beslut. Det finns två möjliga beslut att fatta. Granskningen kan leda fram till att det finns skäl att vidta ytterligare utredningsåtgärder och då fattas beslut om att förundersökningen återupptas. I annat fall fattas beslut om att avsluta ärendet, säger kammaråklagare Elisabeth Trouvé i ett pressmeddelande.

Eftersom ärendet är omfattande går det inte att ge en prognos för när det nya beslutet fattas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

"Saxmordet" i Hovsjö

Mer i ämnet