Den elvaåriga pojken hittades i ett skogsparti i Hovsjö 2001.”Det är en rättsskandal” säger den utpekades advokat Carl Söderlund. Hör mer om fallet och vad chefsåklagaren säger i klippet ovan. Foto: SVT

Utredningen om ”saxmordet” i Hovsjö läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen om det så kallade ”saxmordet” i Hovsjö läggs ner, skriver Åklagarmyndigheten på sin hemsida. Det var 2001 som en 11-årig pojke hittades död i ett skogsområde med ett stort antal stickskador.

Pojken som hittades död hade svåra skador på halsen och huvudet och man misstänker att mordvapnet var en sax. Offrets då 12-åriga vän pekades ut och förhördes minst 18 gånger under tre månader utan vare sig juridiskt biträde, föräldrar eller barnpsykolog närvarande. Något som blev uppmärksammat efter att Dagens Nyheter granskade fallet.

Den 27 juni 2018 återupptogs förundersökningen av mordet. Anledningen var bland annat att metoderna för barnförhör hade utvecklats. Man menar även att barnförhören som hölls under utredningen 2001 var långa, frågorna repetitiva och att de inte ledde till några tydliga svar.

”Saxmordet” i Hovsjö

Inte tillräcklig bevisning

Men nu menar chefsåklagare Erika Lejnefors att man trots bland annat ny blodbildsanalys och förnyade DNA-analyser inte har tillräcklig bevisning för att kartlägga händelseförloppet.

– Det finns inte heller förutsättningar för att vidta ytterligare utredningsåtgärder av något slag varför jag lägger ned förundersökningen och avslutar utredningen, säger hon i ett pressmeddelande på Åklagarmyndighetens hemsida.

Hon hänvisar till paragraf 31 i LUL som handlar om hur polis, åklagare och domstolar ska handlägga ärenden om den åtalade är under 21 år.

Från förundersökningen som gjordes 2001 finns bland annat förhör med 35 personer, varav ett flertal barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Saxmordet” i Hovsjö

Mer i ämnet