Foto: Tomas Oneborg/TT

Utredningen av ”saxmordet” återupptas

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare vid Utvecklingscentrum Göteborg har beslutat att återuppta förundersökningen i det uppmärksammade mordet på en 11-årig pojke i Hovsjö 2001. Anledningen är bland annat att metoderna för barnförhör har utvecklats sedan dess.

I höstas beslutades att en åklagare skulle gå igenom de gamla handlingarna efter att nya uppgifter kommit fram. Men åklagaren beslutade sedan att inte återuppta förundersökningen.

Nu har man alltså ändrat sig efter att det blev överprövat i januari. Man anser att det finns kriminaltekniska utredningsåtgärder som aldrig vidtogs.

”Saxmordet” i Hovsjö

– Den forensiska utecklingen har gått framåt så det finns vissa spår i ärendet som man skulle kunna analysera med nutidens förfinade metoder och kanske få något svar där. Det är framförallt DNA eller fingeravtryck som man nu funderar över, säger kammaråklagare Elisabeth Trouvé på Utvecklingscentrum Göteborg.

Barnförhören gav inga tydliga svar

Man menar även att barnförhören som hölls under utredningen var långa och frågorna repetitiva, och att de inte ledde till några tydliga svar.

– Man håller inte förhör med barn på det sättet idag, metoderna har utvecklats, säger Elisabeth Trouvé.

En åklagare på allmän kammare i Stockholmsområdet kommer att bedriva förundersökningen. Vilken kammare eller åklagare det blir kommer att beslutas senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Saxmordet” i Hovsjö

Mer i ämnet