Den elvaåriga pojken hittades i ett skogsparti i Hovsjö. Foto: SVT

Utredningen om saxmordet i Hovsjö återupptas inte

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen av Hovsjöfallet där en tolvårig pojke pekades ut för att ha mördat sin elvaåriga vän har granskats.

Nu meddelar Katarina Lenter, vice chefsåklagare på Norrorts åklagarkammare, att förundersökningen inte återupptas.

– Jag har gått igenom hela utredningen, både det skriftliga den och videoförhören, och kommit fram till att inte återuppta förundersökningen, säger Katarina Lenter till SVT Nyheter.

I maj 2001 hittades en elvaårig pojke död i Hovsjö i Södertälje. Han hade mördats med en sax.

”Saxmordet” i Hovsjö

Dagens Nyheter har avslöjat att offrets bäste vän förhördes minst 18 gånger under tre månader utan vare sig juridiskt biträde, föräldrar eller barnpsykolog närvarande.

– Hade det varit idag hade man nog inte hållit så många förhör. Det är också sånt man får ha med när man värderar videoförhören och den värderingen har jag gjort, säger Katarina Lenter.

Ändrade sig under tiden

Under rättsprocessen ändrade pojken sitt nekande till ett erkännande. Men den utpekade mördaren hävdar i intervju med Dagens Nyheter att han är oskyldig.

– Jag har funderat mycket på om det fanns anledning att öppna utredningen och hålla förhör med honom. Men det skulle inte förändra min bedömning av händelseförloppet, säger Katarina Lenter.

Fallet har likheter med det uppmärksammade Kevin-mordet i Arvika 1998, som efter en granskning i våras i SVT:s ”Dokument inifrån” ledde till att förundersökningen återupptogs.

Experter ifrågasätter tillförlitligheten

Flera experter som granskat Hovsjöfallet för Dagens Nyheters räkning ifrågasätter tillförlitligheten i det sätt som den då tolvårige pojken erkänt mord.

Enligt tidningens granskning finns ingen teknisk bevisning.

– Jag vet inte i vilken utsträckning de har tagit del av hela utredningen. Jag har gjort en samlad bedömning att bevisningen är bra. Det är handlar inte bara om videoförhören. Det finns en hel del annan bevisning som klarlägger händelseförloppet, säger Katarina Lenter.

SVT Nyheter har sökt den utpekade mördaren som har avböjt att kommentera.

Fakta: Bevistalan

I Sverige kan barn som är under 15 år och begår brott inte dömas till straff. Förundersökningen görs i sådana fall för att fastställa ett händelseförlopp, inte skuld. När utredningen är klar kan sociala myndigheter ta beslut om exempelvis stöd- och vårdinsatser.

Men en domstol kan efter begäran av åklagare pröva skuldfrågan genom en bevistalan. Detta gäller när det rör sig om allvarliga brott som mord eller grov våldtäkt. Vid bevistalan avgör domstolen om den unge personen är skyldig till gärningen eller inte, men något straff utdöms inte.

En bevistalan kräver en framställan av socialnämnden, Socialstyrelsen eller barnets vårdnadshavare.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Saxmordet” i Hovsjö

Mer i ämnet