Chefsåklagaren vid Södertörns åklagarkammare, Stefan Bergman, till höger. Foto: TT/åklagarmyndigheten

Förundersökningen i saxmordet ska granskas på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen av det så kallade saxmordet kommer att granskas på nytt. Det beslutades under tisdagseftermiddagen. Enligt chefsåklagaren Stefan Bergman är det självklart att fallet ska granskas på nytt då det framkommit nya uppgifter.

– Att mannen nu har en annan berättelse är en omständighet som är helt ny. Då är den normala rutinen att man på nytt granskar fallet, säger Stefan Bergman.

Chefsåklagaren vid Södertörns åklagarkammare, Stefan Bergman, granskade förundersökningen i fallet i maj i år. Då fanns det dock inga nya omständigheter.

”Saxmordet” i Hovsjö

– Man var nog övertygad då om att man hade kommit fram till hur det hade gått till och vem som hade gjort det, säger Stefan Bergman.

LÄS MER: Pekades ut för saxmordet i Hovsjö – nu nekar han

Nekar till inblandning

Det är i Dagens Nyheters granskning av saxmordet som det nu framkommer nya uppgifter som gör att förundersökningen ska granskas på nytt. Den utpekade mannen, som idag är 28 år, nekar till inblandning i mordet och har i intervjuer lämnat en helt annan berättelse.

– Nu kan man läsa om hur han (den utpekade mannen reds. anm) menar att det egentligen var och hur det egentligen förhåller sig med sakfrågan, säger Stefan Bergman.

Påbörjas troligtvis under morgondagen

Stefan Bergman tror att granskningen av förundersökningen kommer att påbörjas redan under morgondagen. Det är vice chefsåklagare Katarina Lenter som har fått i uppgift att granska fallet på nytt.

– Hon kommer börja med att rekvirera videobanden och den skriftliga akten. Jag utgår ifrån att hon påbörjar det jobbet imorgon, säger Stefan Bergman.

Fallet lades ner då den 12 åriga pojken, som var kompis med mordoffret, pekades ut som gärningsperson. Det blev ingen rättslig prövning då barn under 15 år inte kan dömas.

– Det kommer bli Katarina Lenters beslut om man ska ändra nedläggningsbeslutet, säger Stefan Bergman.

LÄS MER: Ny kritik mot utredningen av ”saxmordet” i Hovsjö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Saxmordet” i Hovsjö

Mer i ämnet