Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Höga ränter – men lägre villapriser. Hur ska man tänka. Ekonomireportern Alexander Norén reder ut. Foto: Ann Sehlin/SVT/Fredrik Sandberg/TT

Experten: Så ska du tänka inför ett villaköp

Uppdaterad
Publicerad

Är det bra läge att köpa villa? Vad ska man tänka på om man gör affär? Och varför har prisnedgången stannat av de senaste månaderna? Hör SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén svara på dessa frågor. 

Villapriserna i Stockholms län och i riket har minskat, inte minst under det gångna året. Men de senaste tre månaderna börjar de stiga sakta igen. Samtidigt har vi stigande räntor.

– Vi har gått från onormalt låga räntor under lång tid, till och med minusränta, till mer normala räntor. En hel generation har vuxit upp med ständigt stigande bostadspriser och låg ränta. Sen vände det, som det alltid gör, säger Alexander Norén.

Därför har villapriserna gått ner

Villor i Stockholms län är 13,5 procent billigare än för ett år sedan. I riket är motsvarande siffra 12,9 procent. Men varför har egentligen just villor blivit billigare?

– Det främsta skälet är räntorna. Sedan har inflationen gjort folk fattigare, liksom elpriset under den kalla delen av året, säger Alexander Norén.

I klippet ovan svarar SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén på tre frågor om villamarknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.