Foto: TT/Linda Asmar

Biskopen: Sluta skräpa ner på kyrkogårdarna

Uppdaterad
Publicerad

Under den syrisk-ortodoxa påsken väntas tusentals besöka kyrkogårdarna i Södertälje. Efter tidigare problem med nedskräpning uppmanar nu ärkebiskop Benjamin Atas de troende att visa extra hänsyn till omgivningen.

Till helgen firas den ortodoxa påsken och på annandagen på måndag väntas tusentals troende besöka kyrkogårdarna i Södertälje. Enligt traditionen väljer många familjer att ta med sig påskfika när de hedrar de döda.

De stora folkmassorna har tidigare år lett till trängsel på parkeringsplatserna och att det skräpats ner på gravfälten. Enligt ärkebiskop Benjamin Atas får kyrkorna varje år in klagomål från omgivningen. Därför går han nu ut med en uppmaning till sina församlingsmedlemmar.

Kyrkogårdarna skräpas ner med bland annat cigarettfimpar, kaffemuggar och äggskal. Något som nu ärkebiskopen vill sätta stopp för. Foto: Linda Asmar

– Jag vill att man visar respekt till omgivningen och till de döda. Det är en plats man besöker för stillhet så sluta smutsa ner och trampa på andras gravplatser, säger han.

”Cigarettfimpar och kaffemuggar”

Biskopen uppger att det är ett återkommande problem.

– Vi säger till folk varje år men ändå kastas alltifrån cigarettfimpar till kaffemuggar och papper på gravplatserna. Det är vuxna människor vi pratar om men tyvärr tar inte alla ansvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer