Foto: SVT

Kritik mot Salems kommun i konsultrapport

Uppdaterad
Publicerad

Byggprojekt som går i stå och politiker som inte litar på tjänstemännen. En konsultrapport som tidningen Mitt i har tagit del av visar att Salems kommuns arbete brister.

I samband med att en chef på Salems kommun fick sluta i höstas hyrdes en konsult in. Uppdraget innefattade både att gå in som chef för miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen samt skriva en rapport om förhållandena där.

Tidningen Mitt i har nu tagit del av resultatet och talat med anonyma källor på kommunen.

Misstro och oklar ansvarfördelning

Rapporten visar bland annat att byggprojekt som klubbats igenom skjutits upp och att politiker inte litar på tjänstemännen och lägger sig i deras arbete. Samt att det är oklart var ansvaret ligger när det handlar om byggprojekt i kommunen.

Men kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén menar att rapportens innehåll är en del av det förflutna. Han säger att kommunen nu ligger i fas med sina byggprojekt.

Och uppgiften om att politikerna inte litar på tjänstemännen – vad säger du om det?

– För två år sedan var vi eniga i vårt tekniska utskott från majoritet till opposition i kritik mot förvaltningsledningen för bristande information och kostnadskontroll. Vi var då tvungna att vidta åtgärder för att försvara skattebetalarnas intressen, säger Lennart Kalderén.

Ny förvaltning på plats i dag

Lennart Kalderén menar att samarbetet mellan politikerna och tjänstemännen i dag fungerar bra.

– Vi har en helt ny förvaltningsledning sedan ett år tillbaka, säger han.

Kan det vara en svår balansgång hur mycket politikerna ska lägga sig i tjänstemännens arbete?

– Politikerna ska besluta och tjänstemännen ska verkställa. Men om vi ser brister i verkställigheten så har vi som politiker det yttersta ansvaret att ta tillvara skattebetalarnas pengar.

Har ni i det här sammanhanget gjort ett övertramp?

– Nej, det tycker jag inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer