Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om några av förklaringarna till varför det blivit allt svårare att på egen hand ansöka och få rätt till personlig assistans. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Därför har det blivit svårare att få personlig assistans

Uppdaterad
Publicerad

Nytolkningar av lagen och nästintill ett måste att ta in juridisk hjälp är några av anledningarna till att det blivit svårare för många att få personlig assistans idag.

– Vi har påpekat det för politiken, att här måste man göra förändringar, säger Sophie Karlsson, ordförande för Intressegruppen för assistansberättigade.

Assistansbolag och ideella organisationer som SVT pratat med menar att det blivit svårare att få personlig assistans de senaste åren.

Både Försäkringskassan och kommunerna har blivit restriktivare i sina bedömningar till följd av nya lagtolkningar och rättspraxis.

– De har blivit mycket snävare i sina bedömningar och tyvärr har man då också fått rätt av förvaltningsdomstolarna, säger Patrik Silverudd, expert inom personlig assistans på Vårdföretagarna.

Ny lag förra året

Han menar att politiker oavsett färg på regering har gjort försök att förändra det här. Förra året infördes en ny lag där man räknade med att 2000 fler personer på ett par års sikt skulle ha rätt till assistans.

Enligt Försäkringskassan ökade antalet personer med statlig assistansersättning förra året på grund av lagändringen.

Flera av riksdagspartierna anser att det krävs större förändringar kopplat till personlig assistans.

Förslag om att staten tar över helt

– Lagstiftningen behöver förändras med målsättningen att återupprätta lagens grundintentioner, det skulle leda till att fler beviljades personlig assistans. Efter initiativ från Vänsterpartiet finns nu även ett färdigt förslag om att staten ska ta hela ansvaret för assistansen, det bör införas snarast, säger Nadja Awad (V) funktionsrättspolitisk talesperson.

Även Kristdemokraterna ser positivt på förslaget om att staten, det vill säga Försäkringskassan, tar över ansvaret för personlig assistans.

– Vi ser ett problem med att det inte görs likvärdiga bedömningar i kommunerna, då kommunerna fattar beslut på olika sätt. Det finns också en svårighet hos kommuner att rekrytera personal med rätt kompetens för LSS-ärenden, säger Dan Hovskär (KD) talesperson i äldre- och funktionshinderfrågor.

Hör i videon ovan om vad som krävs när man gör en ansökan om personlig assistans för att ha en möjlighet att få rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.