Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Danielsson (L) vill nu se en LSS-inspektion. Beskedet kommer efter att SVT under en längre tid granskat hur LSS fungerar i Österåker. Foto: Tomas Blideman

Efter SVT:s granskning: Liberalerna på riksnivå vill se LSS-inspektion

Publicerad

Ett förstatligande av LSS är redan under beredning i Riksdagen. Men nu vill Liberalerna på riksnivå gå ett steg längre och införa en LSS-inspektion. Beskedet kommer efter att SVT Stockholm under en längre tid granskat LSS i Österåker.

Malin Danielsson (L), som är funktionsrättspolitisk talesperson, har tagit del av SVT Nyheter Stockholms granskning av hur LSS fungerar i Österåker. I granskningen av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, har vi kunnat avslöja en rad fall där människor blivit av med sina insatser trots att ingenting i deras behov förändrats.

– Det här är något vi ser generellt i hela landet, att man gör inskränkningar, säger hon och fortsätter:

Fallet Tim: SVT granskar LSS i Österåkers kommun

– Vi har ett antal domslut som pekar på att man kan göra inskränkningar på det här sättet och det är därför vi behöver göra omtaget med en ny LSS, men vi behöver också förstatliga LSS och flytta över ansvaret till staten.

”Recenserar inte kollegor”

Vi passar även på att ställa frågor till Malin Danielsson (L) om att Liberalerna i Österåker, där Monica Kjellman (L) sitter som ordförande i vård- och omsorgsnämnden, länge valt att inte svara på frågor om vår granskning.

– Jag tänker inte recensera kollegor.

Hör Malin Danielsson berätta om hur Liberalerna vill förändra LSS i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Tim: SVT granskar LSS i Österåkers kommun

Mer i ämnet