Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Fagerströms familj tvingades flytta till Uppsala efter att hans dotter blivit av med sina LSS-insatser i Österåker. Foto: Tomas Blideman/SVT

Österåker gick emot domstolen – familjen fick flytta till Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Österåkers kommun hävdar att de alltid rättar sig efter domstolarna i LSS-ärenden. Familjen Fagerströms öde berättar något annat. När kammarrätten gav familjen rätt vägrade Österåker att följa beslutet och familjen kände sig och med LSS-hanteringen sig tvingad att flytta från kommunen.

– Jag har ju bott i Österåker i 40 år så det var lite tråkigt att man behövde flytta därifrån. Men Uppsala är fint, säger Peter Fagerström.

Peter Fagerströms dotter har Dravets syndrom som gör att hon har omfattande vårdbehov. Hon lider också av bland annat autism och epilepsi med svåra krampanfall. Familjens dotter är född och uppvuxen i Österåker och ända sedan barnsben har hon haft ett flertal LSS-insatser, däribland nattvak eftersom hon riskerar att dö om hon får ett epilepsianfall.

– Vi hade ju full assistans från början när hon var barn, säger Peter Fagerström.

Stödet drogs in trots intyg från neurolog

Men när hans dotter blev vuxen omprövades beslutet om hennes LSS-insatser.

– Då gjorde man en omprövning och vi blev av med assistans. Insatser ska ju inte ändras om behoven inte förändrats, det står ju i LSS-lagen.

Handläggarna ifrågasatte bland annat dotterns intyg från hennes neurolog.

– De bestämde sig för att hon inte behövde ha någon hjälp. De lekte hobbyneurologer kan man säga.

Peter försökte då själv hävda familjens rätt till insatser genom att tala inför nämnden.

– Under den lilla tiden jag hade tog en i nämnden ett telefonsamtal och en annan satt och tittade i sin Ipad. Det kändes inte som att någon lyssnade.

Ansvarig politiker menar att hon inte känner till ärendet.

Kommunen betalar inte ut ersättningen

Efter flera turer fick familjen till sist rätt i kammarrätten och kommunen ålades att betala ut ersättning till familjen för den tid då de själva fått stå för dotterns assistans.

– Då fick vi tillbaka assistansen och sen står det i domen att Österåker ska ersätta den tiden som vi har fått lägga på att sköta assistansen.

Har de gjort det?

– Nej, det har de inte gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.